Bovag logo
Wwft: wat wordt er van mobiliteitsbedrijven verwacht?
0%

Wwft: wat wordt er van mobiliteitsbedrijven verwacht?

Laatste update 29 mei 2024Leestijd: 4 min

Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering

De overheid heeft het bedrijfsleven en financiële instellingen richtlijnen gegeven om financiële criminaliteit tegen te gaan, zoals het witwassen van geld. Deze richtlijnen komen voort uit internationale afspraken binnen de Verenigde Naties en Europese Unie. De belangrijkste wet op het gebied van financiële criminaliteit is de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismebestrijding (Wwft). In dit dossier gaan we verder op deze wet in. U vindt informatie over wat uw bank of verzekeraar van u vraagt en aan welke eisen u als ondernemer moet voldoen.

Het betalingsverkeer van bedrijven en burgers wordt gevolgd, om strafbare feiten op te sporen. Dit geldt ook voor het handelen in luxe goederen, zoals vervoermiddelen. Ook zijn sommige branches, zoals de automotive, als kwetsbaar bestempeld voor het witwassen van crimineel geld.

Wwft: richtlijnen voor uw bedrijf én zakenpartner
De belangrijkste wetgeving in het voorkomen van financiële criminaliteit is de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering, de Wwft. Met deze wetgeving hebben zowel uw bedrijf als uw zakenpartners (financiële instellingen, waaronder uw bank) te maken. Op grond van de Wwft worden er handelingen van u en uw medewerkers verwacht om financiële criminaliteit te voorkomen. Dit wordt ook van uw zakenpartner verwacht. Daardoor kunt u in uw bedrijf mogelijk ervaren dat het steeds ingewikkelder is om zaken te doen met uw bank en dat uw bank u soms ook vragen stelt over specifieke transacties of stortingen. Het is dus mogelijk dat u binnen uw bedrijf onderzoek moet doen naar uw klanten op grond van de Wwft, maar tegelijkertijd kunt u ook zelf onderwerp van onderzoek zijn. Zeker wanneer u veel zaken doet met partijen die binnen de Wwft de aandacht hebben, komt uw bedrijf ook eerder voor het voetlicht.

Dit moet u als BOVAG-ondernemer weten over de Wwft
In dit dossier informeren we u over de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft), over wat deze wet betekent in uw relatie met financiële instellingen én wat u geacht wordt te doen in uw bedrijf.

Wwft: wat is het en wat is de wettelijke achtergrond?
Financiële instellingen zoals banken stellen u vragen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Lees meer over wat de wettelijke achtergrond is van die vragen. We geven u ook handige informatie en tips die u helpen om deze vragen te beantwoorden.

Achtergronden bij de Wwft

Klik hier

Wwft: wanneer en voor wie geldt deze wet?
De Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismebestrijding geeft ook verplichtingen voor ondernemers. U heeft namelijk net als financiële instellingen een rol als poortwachter. U moet laten zien dat u uw klanten kent, door cliëntenonderzoek te doen en transacties te melden. Lees meer over u hoe u de wet in uw bedrijf toepast. Wanneer is de wet van toepassing en heeft u een meldplicht bij transacties? Hoe registreert u bij de Financial Intelligence Unit? Wat zijn de gevolgen als u uw meldplicht niet nakomt?

De Wwft: wanneer en voor wie geldt deze wet?

Klik hier
Direct naar melder bij de FIU

Direct een melding doen bij FIU

(Let op: om een melding te kunnen doen, moet u zich eerst registreren als melder. Ontvangst registratie kan tot enkele dagen duren)

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.