Verlof

Laatste update 03 juni 2021 Leestijd: 3 min

02 Vakanties volgens de cao

Elke medewerker heeft recht op vakantie. Dat zijn betaalde vrije dagen om uit te rusten en/of los te komen van het werk. In de cao is afgesproken hoeveel vakantie de medewerker jaarlijks precies heeft.

Vakantie volgens de cao T&W

De cao Tankstations en Wasbedrijven geeft een fulltimer 25 vakantiedagen. Hoeveel uren dat zijn, hangt af van de werkweek. Bij een 38-urige werkweek heeft de medewerker 190 uur verlof en bij een 40-urige werkweek is dat 200 uur. 

Een medewerker met een kortere werkweek krijgt vakantieverlof naar rato. Een wasstraatmedewerker die 20 uur per week werkt, krijgt 100 uur/12,5 dag vakantieverlof per jaar. Die opbouw naar rato geldt ook voor een werknemer die halverwege het jaar in dienst komt. Zo heeft de snackhoekmedewerker die op 1 juli 38 uur per week in dienst komt recht op 95 uur/12,5 dag vakantieverlof over dat jaar. 

Vakantie volgens de cao MvT

De cao MvT geeft een fulltimer 192 uur vakantieverlof, in de regel 24 dagen. Een fulltimer is iedereen die 38 uur of meer werkt. 

Die 192 uur is waar het fulltime personeelslid recht op heeft. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het rooster van de medewerker. Bij werkdagen van 8 uur per dag, zijn er 24 vakantiedagen per jaar. Wordt er 7,6 uur gewerkt per dag, dan zijn het 25,2 dagen. 

Een medewerker met een kortere werkweek (een parttimer) krijgt vakantieverlof naar rato. Zo heeft een magazijnmedewerker die 19 uur per week werkt 96 uur vakantieverlof per jaar. Ook een medewerker die gedurende het jaar in dienst komt heeft naar rato recht op vakantieverlof. De monteur die op 1 juli fulltime in dienst komt heeft recht op 96 uur vakantieverlof over dat jaar.

Vakantie volgens de cao Carrosserie

De cao carrosseriebedrijf geeft een fulltimer 200 uur vakantieverlof, dat is in de regel 25 dagen. Een fulltimer is iedereen die 38 uur of meer werkt. 

Die 200 uur is waar elk fulltime personeelslid recht op heeft. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het rooster van de medewerker. Bij werkdagen van 8 uur per dag, zijn er 25 vakantiedagen per jaar.

Een medewerker met een kortere werkweek (een parttimer) krijgt vakantieverlof naar rato. Zo heeft een telefonist/receptionist die 19 uur per week werkt 100 uur vakantieverlof per jaar. Die opbouw naar rato geldt ook voor een werknemer die halverwege het jaar in dienst komt. De monteur die op 1 juli fulltime in dienst komt heeft recht op 100 uur vakantieverlof over dat jaar. 

 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring