Aanvalsplan Techniek

Laatste update 13 maart 2024 Leestijd: 6 min

01 Aanvalsplan Techniek

In november 2022 werd het Aanvalsplan Techniek gelanceerd. Een initiatief van vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland. Sinds april 2023 neemt BOVAG ook deel aan het Aanvalsplan Techniek. Maar wat is het Aanvalsplan Techniek eigenlijk? Daarover lees je op deze pagina meer. Ook vind je op deze pagina ontwikkelingen en nieuwsberichten.

Wat is het Aanvalsplan Techniek? 

Door het tekort aan technici dreigt onder meer de uitvoering van de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen. In het Aanvalsplan Techniek worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten voor technici. Het nieuwe systeem, de Gouden Poort genoemd, moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen. In samenwerking met betrokken partijen, waaronder vakbonden en overheden, moet het Aanvalsplan in de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken en moeten zo’n 60.000 vacatures structureel worden ingevuld. 

Het Aanvalsplan Techniek is gebaseerd op drie pijlers, die uiteenvallen in zeven actielijnen. 

Het volledige Aanvalsplan Techniek vind je hier. Ook is er een website met meer informatie

Aanvalsplan-Techniek-logo.jpg

Wat betekent dit voor BOVAG-leden? 

Bij alle technische sectoren zijn op dit moment ruim 60.000 onvervulde vacatures, en naar verwachting neemt de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren niet of nauwelijks af. Het Aanvalsplan slaat een nieuwe weg in en biedt oplossingen over de grenzen van individuele deelsectoren heen.

Door de deelname van BOVAG wordt de totale vijver aan potentiële nieuwe medewerkers vergroot. De voorgenomen plannen zijn er namelijk op gericht dat (zij-)instromers, nieuwkomers en starters snel aan de slag kunnen gaan op de werkvloer. Ook ervaren krachten uit andere branches kunnen potentiële nieuwe medewerkers zijn indien zij al beschikken over de benodigde vaardigheden. Daardoor kan de instroom worden verhoogd en kan de druk op de bedrijfsvoering worden verminderd.

Lees ook:

Terugblik op de Terugkomdag van Techniek Inclusief – De Techniek steeds meer vrouwgericht
 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring