Bovag logo
(Aanvullend) geboorteverlof
0%

Verlof

Laatste update 21 april 2022Leestijd: 0 min

07(Aanvullend) geboorteverlof

Volgens de wet hebben medewerkers die in loondienst werken bij de geboorte van een kind recht op geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof.

Medewerkers krijgen volgens de verschillende cao’s ook vrij voor de bevalling van de partner en voor de tijd die de medewerker nodig heeft om aangifte te doen van de geboorte van het kind. Meer daarover leest u hier.

Geboorteverlof is het verlof na de geboorte van een kind, ook wel kraamverlof genoemd. Voor partners die in loondienst werken is het geboorteverlof eenmaal het aantal werkuren per week. Dit geldt ook als de partner van de medewerker bevalt van een meerling. Het gaat hierbij om de arbeidsduur zoals die in de arbeidsovereenkomst is afgesproken. Als een medewerker fulltime werkt betekent dit dus dat de medewerker een week geboorteverlof krijgt.

Neemt de medewerker ook ouderschapsverlof op, dan worden deze uren niet van het geboorteverlof afgehaald. Dit betekent dat een medewerker die een contract heeft voor 38 uur in de week en elke week 8 uur ouderschapsverlof opneemt alsnog 38 uur geboorteverlof krijgt, ondanks dat de medewerker maar 30 uur in de week hoeft te werken.

Mag de medewerker het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen?

Ja, de medewerker mag zelf weten hoe hij het geboorteverlof inzet. Dit kan dus in delen opgenomen worden. Wel moet het verlof ingezet worden binnen vier weken na de geboorte van het kind. Daarna komt het recht op geboorteverlof te vervallen.

Loon, vakantiebijslag en vakantiedagen tijdens geboorteverlof

De werkgever betaalt het loon tijdens het geboorteverlof volledig door. Hierdoor bouwt een medewerker tijdens het geboorteverlof volledig vakantiebijslag en vakantie-uren op.

Voor wie geldt het geboorteverlof?

Het geboorteverlof geldt na de bevalling van de echtgenote of geregistreerde partner van de medewerker, de persoon met wie de medewerker ongehuwd samenwoont of degene van wie de medewerker het kind erkent.

Wanneer de medewerker het geboorteverlof volledig heeft opgenomen, kan hij ervoor kiezen om aanvullend geboorteverlof op te nemen. Aanvullend geboorteverlof is minimaal één week en maximaal vijf weken (vijfmaal het aantal werkuren per week). Dit geldt ook bij de geboorte van een meerling. De werkgever hoeft het salaris tijdens het aanvullend geboorteverlof niet door te betalen, de medewerker ontvangt namelijk een uitkering van het UWV.

Aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte

Het aanvullend geboorteverlof kan pas opgenomen worden als de medewerker het geboorteverlof van één week heeft opgenomen. Daarnaast moet het aanvullend geboorteverlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden. Als een medewerker gebruik wil maken van het aanvullend geboorteverlof dan moet hij dit minimaal vier weken voor de ingangsdatum van het aanvullend geboorteverlof schriftelijk laten weten aan de werkgever.

Wanneer het kind is overleden na 24 weken zwangerschap dan heeft de medewerker ook recht op een uitkering aanvullend geboorteverlof.

Voor wie geldt het aanvullend geboorteverlof?

Het aanvullend geboorteverlof geldt voor de medewerker in loondienst die het kind heeft erkend of voor de partner van de moeder van het kind. De partner is degene met wie de moeder van het kind getrouwd is, een geregistreerd partnerschap heeft of met wie de moeder ongehuwd samenwoont. Vanaf 2 augustus 2022 is het ook voor directeur-grootaandeelhouders mogelijk om een uitkering aanvullend geboorteverlof aan te vragen.

Hoe hoog is de uitkering tijdens het aanvullend geboorteverlof?

Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft de medewerker recht op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het laatstverdiende loon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Dit is inclusief 8% vakantiebijslag. De cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf, de cao voor tankstations en wasbedrijven en de cao voor het carrosseriebedrijf verplichten niet om deze uitkering van 70% aan te vullen tot 100% van het loon. U hoeft dit dus niet te doen, maar het mag natuurlijk wel.

De aanvraag voor de uitkering gaat via de werkgever. U dient de aanvraag in bij het UWV via de verzuimmelder in het werkgeversportaal of via Digipoort. Het UWV keert vervolgens binnen vier weken de uitkering uit aan de werkgever en de werkgever betaalt dit aan de medewerker. Het is ook mogelijk dat het UWV de uitkering direct uitkeert aan de medewerker. Meer informatie over het aanvragen van aanvullend geboorteverlof vindt u op de website van het UWV.

Aanvullend geboorteverlof mag flexibel opgenomen worden

De medewerker mag het aanvullend geboorteverlof flexibel en naar eigen inzicht opnemen. Dit kan dus bijvoorbeeld door vijf weken achter elkaar vrij te nemen of door het verlof te verspreiden over zes maanden. Wel moet de medewerker minimaal één week aanvullend geboorteverlof opnemen. De werkgever vraagt de uitkering voor het aanvullend geboorteverlof in één keer aan, ook als de medewerker het verlof flexibel opneemt. In de aanvraag moet de werkgever het aantal volledige werkweken doorgeven dat de medewerker wil opnemen.

Een werkgever mag de invulling van het aanvullend geboorteverlof alleen wijzigen wanneer er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit moet altijd in overleg met de medewerker en u moet dit minimaal twee weken voorafgaand aan de ingang van het verlof schriftelijk kenbaar maken aan de medewerker.

Bouwt een medewerker vakantiedagen en vakantiebijslag op tijdens aanvullend geboorteverlof?

Ondanks dat de medewerker geen loon ontvangt tijdens het aanvullend geboorteverlof, maar een uitkering van het UWV, bouwt hij wel volledig vakantiedagen op. Dit komt doordat in de wet een uitzondering is gemaakt voor verschillende situaties waarin de medewerker geen loon ontvangt maar wel vakantie opbouwt. Het aanvullend geboorteverlof is een van deze uitzonderingen. Het aanvullend geboorteverlof heeft dus geen invloed op de opbouw van vakantiedagen.

Een medewerker bouwt tijdens het aanvullend geboorteverlof ook vakantiebijslag op over de uitkering van het UWV. Dit wordt door het UWV uitgekeerd. Alleen wanneer de werkgever een bovenwettelijke aanvulling doet op de uitkering moet over dit meerdere door de werkgever vakantiebijslag betaald worden. Een bovenwettelijke aanvulling is op basis van de cao niet verplicht.

ADV tijdens aanvullend geboorteverlof

De wet en de cao’s zeggen niets over opbouw van ADV tijdens het aanvullend geboorteverlof. Als er in de arbeidsovereenkomst geen afwijkende afspraken zijn gemaakt dan bouwt de medewerker in principe ADV op tijdens het aanvullend geboorteverlof.

Wat gebeurt er met het aanvullend geboorteverlof als het dienstverband stopt?

Wanneer de medewerker het aanvullend geboorteverlof nog niet volledig heeft opgenomen bij de voormalig werkgever dan heeft hij nog recht op het restant aan aanvullend geboorteverlof. Dit kan vervolgens bij een nieuwe werkgever ingezet worden.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.