Bovag logo
Vastgoed
0%

Vastgoed & bestemmingsplannen

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 2 min

01Vastgoed

De afgelopen jaren zijn er veranderingen opgetreden in de netwerken van retailers in onze mobiliteitsbranche. Het aantal locaties waar autodealers zijn gevestigd is afgenomen. En sommige fietsbedrijven verhuisden naar grotere panden buiten de dorps en stadscentra. Door al deze ontwikkelingen kan het voorkomen dat panden leeg komen te staan of dat er behoefte is de bestemming ervan te veranderen zodat het vastgoed breder kan worden ingezet.

Vooral tijdens de recessie stonden veel autobedrijfspanden leeg. En omdat sprake was van een bestemming met restricties voor het uitsluitend mogen uitvoeren van auto- boot- of caravan gerelateerde werkzaamheden (de zogenaamde ABC bestemming) kon de leegstand structureel van aard zijn. Er waren immers geen bedrijven te vinden die de leegstaande panden in gebruik wilden nemen. Er was ook sprake van een krimp van het netwerk.

BOVAG heeft veel tijd en energie gestoken in het overtuigen van lokale, provinciale en landelijke overheden dat er flexibeler met bedrijfsbestemmingen moet worden omgegaan om langdurige leegstand te voorkomen. We zijn daarin ook wel succesvol geweest en inmiddels merken we dat veel gemeentes al sneller bereid zijn mee te denken met een ondernemer die iets anders zou willen doen met zijn bedrijfspand.

Wel blijft het altijd maatwerk waar u als vastgoed bezitter ook een grote eigen verantwoordelijkheid hebt. Er kan namelijk iets veranderen in het bestemmingsplan waar u uw pand(en) heeft staan. En dat soort wijzigingen of updates van bestemmingsplannen zijn een mooi en natuurlijk moment om met uw gemeente het gesprek aan te gaan over mogelijkheden de bestemming te verruimen.In Nederland staan bedrijfspanden leeg. Dat is een schrikbeeld voor u als ondernemer. Want stel dat u verhuist. Of dat u uw bedrijf – noodgedwongen of gepland – beëindigt. Dan is de kans niet zo groot dat u een ander geïnteresseerd bedrijf vindt.

Een bredere bestemming andere bedrijfsvorm biedt veel natuurlijk meer kansen voor uitbreiding van uw bedrijfsactiviteiten. Maar ook voor verhuur of verkoop aan ondernemers actief in andere sectoren. .

Maar hoe pakt u dit aan? Want een bestemmingsplan is niet zomaar gewijzigd. BOVAG ondersteunt haar leden met tips en adviezen.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.