Vastgoed & bestemmingsplannen

Laatste update 17 augustus 2018 Leestijd: 3 min

01 Vastgoed & bestemmingsplan wijzigen

In Nederland staan bedrijfspanden leeg. Dat is een schrikbeeld voor u als ondernemer. Want stel dat u verhuist. Of dat u uw bedrijf – noodgedwongen of gepland – beëindigt. Dan is de kans niet zo groot dat u een ander geïnteresseerd bedrijf vindt.

Een andere bedrijfsvorm biedt veel natuurlijk meer kansen. Maar hoe pakt u dit aan? Want een bestemmingsplan is niet zomaar gewijzigd. BOVAG ondersteunt haar leden met tips en adviezen.

Oorzaken van leegstand

Het is niet meer vanzelfsprekend dat een leegkomende auto-, fiets of motorshowroom wordt betrokken door een nieuwe ondernemer. Dit komt onder meer door schaalvergroting en door afvlakking van de groei van het Nederlandse wagenpark. Een andere oorzaak is heroverweging bij ondernemers over de invulling van hun bedrijfsactiviteiten. De afgelopen jaren moesten veel ondernemers noodgedwongen reorganiseren. In sommige gevallen moest worden besloten tot sluiting van vestigingen. Ook is er, op aandringen van de fabrikant, flink geïnvesteerd in nieuwe bedrijfspanden op A-locaties.

Bestemming wijzigen kost vaak veel tijd en geld

Hoe slaagt u erin het leegstaande pand te verhuren of te verkopen? Dat is vaak een hele uitdaging. Vaak verhindert het bestemmingsplan de verhuur of de verkoop aan bijvoorbeeld een sportschool of groothandel. Ook het ombouwen naar woningen is veelal niet toegestaan. Natuurlijk, er zijn goede voorbeelden. Maar het duurt vaak heel lang voordat een gemeente een andere bestemming toestaat op een dealerpand. Dit kan jaren duren en veel kosten met zich meebrengen. In het uiterste geval moet de ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten stoppen. Niet om economische reden, maar vanwege het bestemmingsplan op het pand.

Informatie over bestemmingswijzigingen

Krijgt u als BOVAG-lid te maken met een bestemmingswijziging? BOVAG helpt u graag. We hebben hiermee de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan. Alvast één tip: begin tijdig. Want een bestemmingswijziging duurt vaak lang, soms zelfs jaren.

Download onderstaande informatie :
  • Een uitleg over het procesverloop van een bestemmingsplanwijziging: hoe gaat een bestemmingsplanwijziging in zijn werk en in welke volgorde moet u actie ondernemen?
  • Een voorbeeldbrief waarmee u een zienswijze kunt indienen bij uw gemeente. Deze brief komt van pas wanneer de gemeente een herziening van de bestemmingsplannen aankondigt.
  • Een voorbeeldbrief waarmee u een verzoek tot wijziging van de bestemming kunt indienen, buiten de reguliere herziening van de bestemmingsplannen om.
  • De BOVAG-Visie op vastgoed. Nuttige achtergrondinformatie voor uw gemeente, bijvoorbeeld als bijlage bij de brieven die u verstuurt.
  • BOVAG Vastgoedspecial; bijlage bij BOVAGkrant januari 2017 (pdf)
  • Brochure ‘Stoppen of doorgaan’: een uitgebreid document dat u kan helpen wanneer u een bedrijf koopt, verkoopt, beëindigt of overdraagt.

Meer informatie over de BOVAG Vastgoedvisie leest u in het volgende hoofdstuk.

 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring