Milieu

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 3 min

09 Opslag van smeerolie

In de werkplaatsen wordt veelal met smeerolie gewerkt. Het opslaan van smeerolie is aan milieuregels gevonden. BOVAG legt uit aan welke eisen het opslaan van deze producten moet voldoen.

Vlampunt hoger of lager dan 60 graden Celcius 

Als de smeerolie in een verpakking opgeslagen wordt, dan hangen de eisen voor opslag af van het vlampunt van de smeerolie. Kijk voor informatie over het vlampunt  bij de productinformatie of in het veiligheidsblad van de smeerolie.  

ADR klasse 3 

Is het vlampunt lager dan 60 ◦C, dan is het een gevaarlijke stof, ADR klasse 3, en moet de opslagvoorziening zijn uitgevoerd als een brandcompartiment met een WBDBO die ten minste 60 minuten brandwerend is. 

Is het vlampunt van de smeerolie hoger dan 60 ◦C, dan is het geen gevaarlijke stof. De opslag zal dan moeten gebeuren boven een vloeistofdichte vloer, of een vloeistofkerende vloer in combinatie met een lekbak. 

Voorraad smeerolie opslaan in de verkoopruimte 

Van verpakte smeerolie met een vlampunt van onder de 60 graden Celsius mag zonder lekbakken maximaal 300 liter opgeslagen worden. Als er wel lekbakken zijn, dan mag er maximaal 800 liter opgeslagen worden.

Zijn er boven de verkoopruimte ruimtes die door anderen gebruikt worden voor bijvoorbeeld voor wonen, bijeenkomsten, onderwijs dan mag er minder smeerolie opgeslagen worden in de verkoopruimte: 150 liter als er geen lekbakken zijn en 300 liter als die bakken er wel zijn. 

Werkvoorraad smeerolie 

Verpakte gevaarlijke stoffen als smeerolie hoeven niet bewaard te worden in een brandwerende kast volgens de PGS 15. Vanzelfsprekend moet de werkvoorraad smeerolie zorgvuldig opgeslagen worden. Let op dat: 
  • de werkvoorraad niet in de vluchtroute of in de rijroute van vorkheftrucks of andere transportmiddelen mag staan;
  • de verpakking bestand moet zijn tegen de opgeslagen gevaarlijke stoffen;
  • Werkvoorraad van meer dan 50 liter boven een lekbak (of iets vergelijkbaars) geplaatst moet zijn. Is de vloer van de werkruimte waar de werkvoorraad staat vloeistofkerend, dan mag u van deze regel afwijken. 

Meer informatie en advies?

Heeft u vragen over de opslag van smeerolie? Leden nemen voor informatie en advies contact op met BOVAG Ledenadvies.

BOVAG Ledenadvies

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring