Elk bedrijf in Nederland krijgt ermee te maken: de milieu-inspectie. Dat geldt dus ook voor jouw bedrijf. Deze toezichthouder gaat na of je je houdt aan de milieuregels. Hij voert de controles uit op basis van de Wet milieubeheer (wm) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Wat mag een milieu-inspecteur wel en niet? En hoe ga je het beste om met een inspectie? Lees onze tips.
Wat mag een milieu-inspecteur allemaal?
De milieu-inspecteur komt veelal op afspraak bij je langs, maar hij kan ook onaangekondigd binnenkomen. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) heeft de toezichthouder een aantal ingrijpende bevoegdheden. Tip: vraag in geval van een inspectie om de legitimatie van de toezichthouder. Zo weet je zeker met wie je te maken hebt.
Bevoegdheden van de milieu-inspecteur:
- Een toezichthouder heeft toegang tot elke plaats. Met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner. Werk je niet mee? Dan kan de toezichthouder de politie inschakelen. De toezichthouder mag deskundigen en apparatuur meenemen.
- Vraagt de toezichthouder om informatie? Dan ben je verplicht naar waarheid te antwoorden, tenzij je een geheimhoudingsplicht hebt. De toezichthouder mag niet zomaar goederen en documenten vorderen.
- De toezichthouder mag je vragen om je identificatiebewijs.
- De toezichthouder mag zakelijke elektronische informatie bekijken en kopiƫren.
- De toezichthouder mag voorwerpen en stoffen onderzoeken en verpakkingen openen. Hij mag ook monsters nemen van stoffen. Vraag in dat geval altijd om een tweede monster voor een mogelijke contra-expertise. En vraag altijd om het onderzoeksresultaat.
- De toezichthouder mag vervoersmiddelen (ook vaartuigen) staande houden en de lading onderzoeken.
- Je bent verplicht mee te werken aan een redelijke uitvoering van de functie van de toezichthouder. Niet meewerken kan een strafbaar feit zijn voor het bedrijf of de werknemer.
Bezoek van de milieu-inspecteur? Praktische tips
Krijg je bezoek van de milieu-inspecteur, gepland of ongepland? De volgende tips kunnen in je voordeel werken:
- Blijf kalm en beleefd. De toezichthouder bekijkt de gang van zaken in je bedrijf. Hij roept je dus niet persoonlijk ter verantwoording.
- Ontvang de toezichthouder op een nette manier. Zet een kop koffie en vraag naar de legitimatie. Daarna kun je vragen naar het doel van zijn bezoek.
- Een goede eerste indruk is belangrijk. Zorg dus dat het bedrijf en de werkplaats er altijd netjes uitzien en zijn opgeruimd. Want komt de toezichthouder in chaos binnen? Dan is de kans groter dat hij de inspectie zeer nauwkeurig en grondig uitvoert.
- Maak duidelijke afspraken met de toezichthouder over het verdere verloop na de inspectie. Maak altijd duidelijk dat je verwacht dat de toezichthouder zijn bevindingen uitwerkt in een schriftelijk verslag waarbij ook de wettelijke onderbouwing is opgenomen.
- Heb je twijfels of vragen over de inspectie door de toezichthouder? Neem dan altijd contact op met BOVAG Ledenadvies. Wij kunnen de bevindingen controleren op juistheid en u ondersteunen in het contact met de toezichthouder.
Meer informatie en advies
Heb je vragen over milieu-inspecties? Voor meer informatie en advies nemen leden contact op met BOVAG Ledenadvies.
BOVAG Ledenadvies