Milieu

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 3 min

02 Milieu-inspectie in uw bedrijf

Elk bedrijf in Nederland krijgt ermee te maken: de milieu-inspectie. Dat geldt dus ook voor uw bedrijf. Deze toezichthouder gaat na of u zich houdt aan de milieuregels. Hij voert de controles uit op basis van de Wet milieubeheer (wm) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Wat mag een milieu-inspecteur wel en niet? En hoe gaat u het best om met een inspectie? Lees onze tips.

Wat mag een milieu-inspecteur allemaal?

De milieu-inspecteur komt veelal op afspraak bij u langs. Maar hij kan ook onaangekondigd binnenkomen. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) heeft de toezichthouder een aantal ingrijpende bevoegdheden. Tip: vraag in geval van een inspectie om de legitimatie van de toezichthouder. Zo weet u zeker met wie u te maken heeft. 

Bevoegdheden van de milieu-inspecteur:

 • Een toezichthouder heeft toegang tot elke plaats. Met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner. Werkt u niet mee? Dan kan de toezichthouder de politie inschakelen. De toezichthouder mag deskundigen en apparatuur meenemen. 
 • Vraagt de toezichthouder u om informatie? Dan bent u verplicht naar waarheid te antwoorden, tenzij u een geheimhoudingsplicht heeft. De toezichthouder mag niet zomaar goederen en documenten vorderen.
 • De toezichthouder mag u vragen om uw identificatiebewijs.
 • De toezichthouder mag zakelijke elektronische informatie bekijken en kopiĆ«ren.
 • De toezichthouder mag voorwerpen en stoffen onderzoeken en verpakkingen openen. Hij mag ook monsters nemen van stoffen. Vraag in dat geval altijd om een tweede monster voor een mogelijke contra-expertise. En vraag altijd om het onderzoeksresultaat.
 • De toezichthouder mag vervoersmiddelen (ook vaartuigen) staande houden en de lading onderzoeken.
 • U bent verplicht mee te werken aan een redelijke uitvoering van de functie van de toezichthouder. Niet meewerken kan een strafbaar feit zijn voor het bedrijf of de werknemer.

Bezoek van de milieu-inspecteur? Praktische tips

Krijgt u bezoek van de milieu-inspecteur, gepland of ongepland? De volgende tips kunnen in uw voordeel werken: 

 • Blijf kalm en beleefd. De toezichthouder bekijkt de gang van zaken in uw bedrijf. Hij roept u dus niet persoonlijk ter verantwoording.
 • Ontvang de toezichthouder op een nette manier. Zet een kop koffie en vraag naar de legitimatie. Daarna kunt u vragen naar het doel van zijn bezoek.
 • Een goede eerste indruk is belangrijk. Zorg dus dat uw bedrijf en uw werkplaats er altijd netjes uitzien en zijn opgeruimd. Want komt de toezichthouder in chaos binnen? Dan is de kans groter dat hij de inspectie zeer nauwkeurig en grondig uitvoert.
 • Maak duidelijke afspraken met de toezichthouder over het verdere verloop na de inspectie. Maak altijd duidelijk dat u verwacht dat de toezichthouder zijn bevindingen uitwerkt in een schriftelijk verslag waarbij ook de wettelijke onderbouwing is opgenomen.
 • Heeft u twijfels of vragen over de inspectie door de toezichthouder? Neem dan altijd contact met BOVAG Ledenadvies. Wij kunnen de bevindingen controleren op juistheid en u ondersteunen in het contact met de toezichthouder.

Meer informatie en advies

Heeft u vragen over milieu-inspecties? Voor meer informatie en advies nemen leden contact op met BOVAG Ledenadvies.

BOVAG Ledenadvies

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring