Bovag logo
Lidmaatschapscheck en schouwingen
0%

Lidmaatschapscheck en schouwingen

Laatste update 09 januari 2024Leestijd: 5 min

01Lidmaatschapscheck en schouwingen

BOVAG heeft lidmaatschapseisen, zodat alleen de betere bedrijven lid zijn van BOVAG en het BOVAG-keurmerk mogen dragen. Wij controleren op onze lidmaatschapseisen met een online Lidmaatschapscheck en een schouwing. Een schouwing wordt uitgevoerd op locatie bij leden. Hiervan wordt een rapport gemaakt. Het schouwingsrapport geeft inzicht en wij kunnen hiermee ondernemers helpen om aan wet-, regelgeving en lidmaatschapseisen te voldoen. Let op: meewerken aan een schouwing is verplicht vanuit het Algemeen Verenigingsreglement! Op deze pagina lees je hoe een schouwing in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten.

Waarom voert BOVAG deze schouwing uit?

Bijna 90 procent van de consumenten zegt dat het BOVAG-schild aan de muur van doorslaggevende betekenis is voor de keuze van een bedrijf. Dat betekent dat klanten veel van een BOVAG-bedrijf verwachten. En terecht, want BOVAG-ondernemers zijn de betere bedrijven. Dat moeten we zo houden, daarom controleert BOVAG streng 'aan de poort', bij nieuwe leden dus. Ook bestaande BOVAG-leden worden periodiek gecontroleerd op de lidmaatschapseisen. Dat doen we enerzijds door de online lidmaatschapscheck (die overigens ook helpt om te voldoen aan alle wettelijke regels!) en anderzijds door het uitvoeren van een fysieke schouwing.

Wie voert deze schouwing uit?

Het bedrijf Vibber voert deze schouwingen uit in opdracht van BOVAG.

Hier stellen de schouwingsspecialisten zich kort voor.

Heb je vragen over de schouwing? Neem contact op met Vibber. Stuur een e-mail naar audits@vibber.nl of bel 0174 - 730 419.

Hoe gaat een schouwing in zijn werk?

We proberen de schouwing zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Je kunt je voorbereiden door onze checklist door te nemen. De juiste checklist vind je onder aan deze pagina. Het helpt ook om de volgende documenten klaar te leggen voor de schouwing:

  • Polis van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (Dekking minimaal €2.500.000)
  • Een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
  • Diploma(‘s) voor Bedrijfshulpverlener (bhv) (Dit is alleen van toepassing wanneer u één of meer medewerkers in dienst heeft.)

Consequenties

Zijn zaken niet, of niet helemaal, op orde? De BOVAG-adviseur kijkt samen met lid naar de genoemde punten en bespreekt welke oplossingen er zijn. Wil een ondernemer niet aan de kwaliteitseisen van BOVAG voldoen? Of lukt het niet, om wat voor reden dan ook, aan wet- regelgeving of lidmaatschapseisen te voldoen? Dan kan dit helaas consequenties hebben voor het lidmaatschap.

Door het niet voldoen aan wet-, regelgeving en lidmaatschapseisen kan BOVAG het lidmaatschap opzeggen. BOVAG moet er immers op toezien dat imago, geloofwaardigheid en het BOVAG-merk beschermd blijft! Uiteraard biedt BOVAG ondersteuning en voorkomt graag samen met lid dat het zover komt.

Mijn schouwing was onvoldoende. En nu?

De uitslag van de schouwing geeft inzicht of jouw bedrijf voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Je krijgt ook handvatten om jouw bedrijfsvoering verder te optimaliseren. De BOVAG-adviseur helpt je hier graag mee. Daarna volgt een opvolging van de aandachtspunten.

Checklist lidmaatschapschouwing

Om u alvast voor te bereiden op de schouwing, kunt u onderstaand de checklist downloaden voor uw branche.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
In bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij een overname van een lidmaatschap of bij een nieuw lidmaatschap) is het aanleveren van een VOG verplicht. Het is niet verplicht voor bestaande leden. 

De aanvraag voor een VOG NP duurt één tot vier weken en kost € 33,85. Een VOG Natuurlijke Personen (VOG NP) is voor: eenmanszaken, zzp-ers en werknemers. Deze aanvraag kunnen wij via Justis digitaal voor je klaarzetten. Stuur voor de aanvraag een e-mail naar info@bovag.nl met als onderwerp ‘VOG NP’ met daarin de vermelding van voorletters, achternaam, e-mailadres en bedrijfsnaam.

De aanvraag voor een VOG RP duurt ongeveer acht weken en kost € 207,-. Een VOG Rechtspersoon (VOG RP) is voor: NV, BV, CV en VOF en moet door het bedrijf zelf worden aangevraagd bij de dienst Justis, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Via deze link vind je het aanvraagformulier om een VOG RP aan te kunnen vragen bij Justis. Voor het lidmaatschap van een brancheorganisatie moet bij vraag 1.2 het tweede vakje “lidmaatschap branchevereniging” worden aangevinkt.

Gebruik altijd bovenstaande link voor het aanvragen van een VOG RP. Wij waarschuwen je alvast voor het feit dat er commerciële partijen zijn die een VOG voor je kunnen aanvragen. Je betaalt hier extra geld voor

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.