De pagina wordt geladen...
Ondernemers die lid zijn van BOVAG, voldoen aan de lidmaatschapseisen van de vereniging BOVAG. Die eisen zijn vastgesteld door het Verenigingsbestuur van BOVAG en zien toe op fatsoenlijke, betrouwbare en vakkundige bedrijfsvoering, zodat de verwachting die bij klanten door het BOVAG-schild aan de muur wordt gewekt, in de praktijk ook wordt ingelost. Dat houdt het merk sterk.
BOVAG hanteert algemene eisen en eisen op sector- of activiteitsniveau. Bij BOVAG zijn immers veertien bloedgroepen aangesloten: van autobedrijf tot rijschool en van verhuurbedrijf tot wasstraat.
De algemene eisen gaan onder meer over fatsoenlijk, integer en betrouwbaar zakendoen. Zo moeten leden voldoen aan de eisen van een VOG, moeten ze een serieuze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben en een deugdelijke registratie bij de KvK.
Verder moeten BOVAG-leden zich houden aan de BOVAG-verenigingsregels. Bijvoorbeeld rond het gebruik van het keurmerk en BOVAG-producten (zoals keuringen) en inzake het ondergaan van periodieke schouwingen. Mocht er een geschil ontstaan met een klant, dan moeten leden zich houden aan de uitspraak van een van de Geschillencommissies waar BOVAG bij is aangesloten.
Daarnaast zijn voldoende vakkennis en vakbekwaamheid een vereiste, evenals een hoog niveau van professionaliteit. Zodat een klant kan rekenen op het juiste advies, vakwerk, transparantie en heldere afspraken, die ondubbelzinnig moeten worden vastgelegd. Ook een goed klachtafhandelingssysteem hoort tot de vereisten voor een BOVAG-lid.
Nieuwe leden worden voor toetreding geschouwd op de algemene en specifieke lidmaatschapseisen door een onafhankelijke partij. Wie niet voldoet, kan geen lid worden.
Bestaande leden worden periodiek geschouwd door een onafhankelijke partij. De frequentie van die schouwingen is risico-gestuurd. Een lid waar relatief veel klachten over binnenkomen, zal sneller geschouwd worden. Voorafgaand aan een schouwing dienen bestaande leden een online zelfevaluatie in te vullen, waarin de ondernemer verklaart aan de lidmaatschapseisen te voldoen. De uitkomsten van de zelfevaluatie en schouwing kunnen adviespunten opleveren of aanleiding zijn voor een verbeterplan. Van leden wordt verbetering verwacht als ze niet, of niet geheel aan de eisen voldoen. Al dan niet met hulp van BOVAG. En BOVAG monitort op die verbetering. Bij hardnekkig niet voldoen aan lidmaatschapseisen volgt opzegging van het lidmaatschap.
Ook leden die door de rechter veroordeeld zijn, of die zich niet houden aan de verenigingsregels, of die BOVAG en het BOVAG-merk in diskrediet brengen, worden bij het verenigingsbestuur voorgedragen voor opzegging van het lidmaatschap.
Enkele voorbeelden van afdeling/sector/activiteit-specifieke lidmaatschapseisen: