Grijs kenteken & bpm

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 2 min

03 Speciale situaties

Er zijn speciale situaties waarin u niet zonder meer van bpm vrijstelling kunt uitgaan.

Bestelauto wordt personenauto
Heeft u voor een bestelauto geen bpm betaald? En bouwt u deze bestelauto na 5 jaar om tot personenauto? Dan moet u alsnog rest-bpm betalen volgens de geldende tabel voor personenauto’s, koerslijst of taxatierapport.

Verlaging CO2 uitstoot
Kan door aanpassingen aan de auto de CO2 uitstoot en daarmee het te betalen bpm-bedrag worden verlaagd? Theoretisch is het mogelijk, maar in de praktijk heeft het geen zin.
De bpm is gerelateerd aan de hoogte van de CO2 uitstoot. De CO2 uitstoot wordt gemeten volgens een Europese richtlijn en dat komt erop neer dat de auto een ETG nodig heeft. Wanneer men een auto aanpast zal deze individueel een ETG nodig hebben. De kosten hiervoor wegen niet op tegen de voordelen van een verlaagde bpm.

Vrijstelling gehandicapten
Ook voor gehandicapten geldt een bpm-vrijstelling. Maar hiervoor gelden andere voorwaarden. De doorschuifregeling is dan ook niet van toepassing. U kunt niet beoordelen of een particuliere gehandicapte voldoet aan de voorwaarden voor de vrijstelling. U moet daarom aan de gehandicapte altijd de bpm in rekening brengen. Slechts in uitzonderingsgevallen kan de bpm op een later tijdstip in rekening worden gebracht bij de gehandicapte particulier. 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring