Grijs kenteken & bpm

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 2 min

05 Verkopen met grijs kenteken

Wanneer u een auto met grijs kenteken verkoopt dient u rekening te houden met eventuele rest-bpm, die in rekening gebracht kan worden.

Doorschuifregeling
Verkoopt u de bestelauto binnen 5 jaar na kentekening aan een andere ondernemer? Dan hoeft u geen rest-bpm te betalen. U maakt dan gebruik van de doorschuifregeling. De doorschuifregeling houdt in dat de koper:
•    Verklaart te voldoen aan de voorwaarden voor de bpm-vrijstelling.
•    In de plaats treedt van de oorspronkelijke ondernemer.
U kunt gebruikmaken van deze regeling via het doorschuifformulier van de Belastingdienst. Ook kunt u een verklaring bevestigen onderaan de factuur van de bestelauto. De koper moet zijn handtekening ook onder deze verklaring zetten. Hieruit blijkt dat de koper zich bewust is dat hij de eventuele bpm-claim overneemt.

Formulier doorschuifregeling

Verkoopt u een partij auto’s aan een andere ondernemer? Dan hoeft u niet voor elke auto apart een doorschuifverklaring op te stellen. Een verklaring onder de verzamelfactuur is voldoende. Hieruit moet duidelijk blijken dat de koper de latente bpm-claim op de auto's heeft overgenomen. We adviseren u de koper hiervoor apart te laten tekenen.

Verkoop aan particulier
Bij verkoop aan een particulier is het niet de particulier die de aangifte rest-bpm moet doen, maar de verkopende ondernemer. U moet de bpm daarom bij de particulier zelf in rekening brengen.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring