De pagina wordt geladen...
Als werkgever kunt u gebruikmaken van verschillende subsidieregelingen voor uw personeel. De ene regeling is een landelijke regeling en staat open voor alle werkgevers in Nederland. De andere regeling volgt uit een cao en is alleen beschikbaar voor werkgevers die onder die bepaalde cao vallen.
De subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. U vraagt de subsidie aan het eind van een school- of studiejaar aan, na afloop van de begeleiding.
Vanaf 2 juni 2023 om 09.00 uur is het mogelijk om de subsidie praktijkleren aan te vragen.
De hoogte van de subsidie is maximaal € 2.700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.
Meer informatie over de voorwaarden voor aanvragen van de subsidie vindt u op de website van de RVO.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt jaarlijks budget vrij voor initiatieven van ondernemers die zich richten op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het midden- en kleinbedrijf. U kunt bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor het doorlichten van uw bedrijf om een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken of voor loopbaan- en ontwikkeladviezen van uw personeel.
Mkb-ondernemingen kunnen SLIM-subsidie aanvragen vanaf 1 maart 2023. Meer informatie over de voorwaarden voor aanvragen van de subsidie vindt u op de website van het ministerie SZW.
Heeft u een medewerker in dienst met een ziekte of handicap? Dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor een vergoeding voor niet-meeneembare voorzieningen. Hierbij kunt u denken aan een aangepast toilet, een traplift of een aangepaste werkplek.
U kunt de vergoeding aanvragen via de website van het UWV. Het UWV beoordeelt vervolgens of de voorziening echt nodig is. U kunt alleen een vergoeding aanvragen als het dienstverband met de medewerker nog minimaal zes maanden duurt.
Als op uw bedrijf een cao van toepassing is dan kunt u mogelijk gebruikmaken van subsidies die in de cao zijn afgesproken. Weet u niet onder welke cao uw bedrijf valt? Hier leest u daar meer over.
In de cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf zijn twee subsidies afgesproken, namelijk re-integratie subsidies en subsidie voor een nieuwe medewerker in het kader van het generatiepact.
De re-integratie subsidies zijn bedoeld voor de werkgever die een medewerker in dienst heeft die na arbeidsongeschiktheid weer aan de slag wil en moet re-integreren. Zo kunt u subsidie krijgen voor de kosten van een re-integratiebedrijf, een succesvol tweede spoortraject of voor investeringen die nodig zijn zodat een medewerker in dienst kan blijven bij de eigen werkgever. Meer informatie over de re-integratie subsidies en de aanvraagformulieren vindt u op deze website.
De subsidie in het kader van het generatiepact kunt u aanvragen wanneer een medewerker gebruikmaakt van het generatiepact en u binnen zes maanden na de start van de deelname aan het generatiepact een nieuwe medewerker in dienst neemt op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Meer informatie over de subsidie en het aanvraagformulier vindt u op deze website.
Voor bedrijven die onder de cao voor het carrosseriebedrijf vallen heeft OOC (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf) verschillende vergoedingsregelingen beschikbaar. Zo kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen voor functiegerichte trainingen en opleidingen van zij-instromers of scholing van werknemers. Meer informatie over de vergoedingen vanuit OOC vindt u op deze website.