Criminaliteit

Laatste update 10 mei 2019 Leestijd: 2 min

03 Aangifteprocedure gestolen huurauto's

De aangifteprocedure voor gestolen voertuigen is eenvoudiger gemaakt. Daardoor kunnen auto’s sneller als vermist worden geregistreerd.

In Nederland worden elk jaar zo’n 400 huurauto’s gestolen. Door modernisering van de aangiftevoorschriften worden verduisterde auto’s nu sneller in het kentekenregister en in buitenlandse opsporingsbestanden geregistreerd. Dit zijn BOVAG Verhuurbedrijven en de Raad van Hoofdcommissarissen in 2010 in de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) overeengekomen.

Onduidelijkheid voorkomen

Ook als u niet volledig aan de voorwaarden voor aangifte kan voldoen, is het mogelijk om de zogenaamde A86-signalering binnen Nederland te activeren. De nieuwe afspraken kunnen een hoop ergernis en onduidelijkheid voorkomen. Zowel bij de politie als bij de verhuurbedrijven.

2 ID-checks

In de nieuwe procedure is het veel duidelijker of een kwestie ‘nog civiel’ is of ‘al strafrechtelijk’. Daarmee worden misverstanden tussen autoverhuurders en politie voorkomen. Als verhuurder moet u wel de identiteit van de huurder grondig hebben gecontroleerd, vastgelegd én bewaard. Deze controle moet gebeuren aan de hand van 2 identiteitsbewijzen van de huurder.

Aangifte en signalering

Bestaat er een vermoeden van criminaliteit, bijvoorbeeld nadat blijkt dat de ID-documenten vals zijn? Dan kan zonder formele aangifte de betreffende auto via het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (T 071 – 364 1777) als vermist worden gesignaleerd.

U kunt de uitwerking van het nieuwe aangiftetraject nalezen in het document aangifte & signalering verduistering huurauto’s.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring