Betalingsverkeer

Laatste update 13 april 2022 Leestijd: 3 min

03 Wat betekent het Convenant Contant Geld voor ondernemers?

De overgang van contant geld naar digitaal betalingsverkeer gaat snel in Nederland. De Nederlandse banken zijn bovendien steeds kritischer op het gebruik en afstorten van contant geld, in verband met de risico’s op witwassen. Contant geld is echter nog steeds een wettig betaalmiddel. Drieëntwintig organisaties waaronder grote banken hebben op 7 april 2022 het nieuwe Convenant Contant Geld ondertekend. Hierin zijn afspraken gemaakt bijvoorbeeld de beschikbaarheid van geldautomaten en het bevriezen van kosten bij het storten of afnemen van contant geld. Het convenant geldt in ieder geval voor vijf jaar. Welke impact heeft het convenant op u als BOVAG-ondernemer?

Het Convenant Contant Geld bevat een aantal belangrijke punten voor ondernemers: 
  • Er is een norm afgesproken voor het aantal geldautomaten binnen de vijf kilometer, zodat er voldoende mogelijkheid is om geld af te storten en op te nemen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de snelheid waarmee storingen opgelost moeten worden.   
  • Er mogen door banken geen extra kosten worden berekend voor het afstorten van biljetten van 200 euro. 
  • Tot medio 2023 worden door banken en Geldmaat geen tariefsverhogingen of volumebeperkingen doorgevoerd.  
  • Afgesproken is dat er geen klantgroepen uitgesloten mogen worden bij bijvoorbeeld het afstorten van contant geld. Onderzoek naar betalingen moet altijd op een individu gericht zijn. Ook een standaard tarief vaststellen voor contante betalingen mag niet als anti-witwasmaatregel worden gebruikt.  
  • De naleving van het convenant wordt gemonitord, waarbij BOVAG in direct contact staat met De Nederlandsche Bank. 

Download hier het Convenant Contant Geld. 

Lees meer

In dit bericht leest u meer over waarom het convenant er is, wie het hebben ondertekend en wat u moet doen als uw bank zich niet aan de afspraken houdt: 

Haalbaar, betaalbaar, uitvoerbaar en veilig

BOVAG ziet dat er in de mobiliteitsbranche ook steeds meer digitaal wordt betaald en wil dat ook ondersteunen. Tegelijkertijd vindt BOVAG dat er nog steeds contant betaald moet kunnen worden en dat dit op een veilige en betaalbare manier in de lokale omgeving afgestort moet kunnen worden bij de banken. Daar maakt BOVAG zich hard voor nu sommige banken (te) veel drempels opwerpen en tarieven verhogen en we zijn dan ook blij met de afspraken in het convenant. 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring