De pagina wordt geladen...
Bij collectief ontslag ben je als werkgever wegens bedrijfseconomische redenenvan plan om minstens 20 medewerkers binnen 3 maanden in hetzelfde werkgebied te ontslaan. Het voorgenomen collectieve ontslag meldt je bij het UWV met een formulier. Hoe het ontslag van de medewerker wordt geregeld, dus via het UWV, de rechter of met wederzijds goedvinden, maakt daarbij niet uit.
De regels voor collectief ontslag gelden alleen als er 20 of meer voorgenomen ontslagen zijn binnen 1 werkgebied. Het gaat om de volgende werkgebieden:
Als er in meerdere werkgebieden een collectief ontslag plaatsvindt, dan kan je dit als werkgever in hetzelfde formulierdoorgeven.
Zoals gezegd, dien je het collectief ontslag te melden bij het UWV. Dat doe je met een formulier. In de melding vermeld je dan het volgende:
Nadat je de melding hebt gedaan bij het UWV, ontvang je een brief. Hierin staat dat de melding compleet is of dat er extra gegevens nodig zijn.
De regels voor het collectief ontslag staan in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Als werkgever moet je je aan het volgende houden:
Blijkt achteraf dat je je niet aan de verplichtingen uit de WMCO hebt gehouden? Dan kan de rechter het ontslag van jouw medewerkers terugdraaien.
Bij een collectief ontslag bepaalt het afspiegelingsbeginsel de volgorde van de ontslagen. Je deelt de medewerkers met gelijke functies in leeftijdsgroepen in. Wie binnen een bepaalde leeftijdsgroep als laatste is aangenomen, krijgt als eerste ontslag. Met de Afspiegelingstool van UWV kun je de volgorde bepalen.