De pagina wordt geladen...
Als je binnen jouw bedrijf verantwoordelijk bent voor de duurzaamheidsrapportage, ben je waarschijnlijk wel bekend met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Voor een nadere introductie op CSRD en welke bedrijven rapportageplichtig zijn, zie dit artikel. Misschien heb je ook de term Dubbele Materialiteitsanalyse al voorbij horen komen. Wat is dit precies? En hoe helpt het jouw bedrijf bij het opstellen van een effectieve CSRD-rapportage? In dit artikel lees je er meer over.
De Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) is een belangrijke bouwsteen van de CSRD-rapportage. Het is een dubbele analyse omdat je door twee brillen naar jouw bedrijf kijkt:
Het uitvoeren van de DMA verdelen we in drie stappen.
De eerste stap is het in kaart brengen van een of meerdere waardeketens. Welke activiteiten zijn nodig om een product van grondstof tot eindproduct of service naar de klant te krijgen? Ga na welke duurzaamheidsonderwerpen en welke stakeholders voor jouw bedrijf van belang zijn. Denk hierbij aan leveranciers, leasemaatschappijen, medewerkers, klanten, producenten en importeurs. Die stakeholders betrek je bij het valideren van de voor jou belangrijke onderwerpen.
Focus op de belangrijkste waardeketens (bijvoorbeeld 5% of meer van de omzet) en voeg waar mogelijk waardeketens samen. Maar let op: documenteer je aanpak en afbakening. Dat is ook belangrijk voor je accountant. Hij moet immers een verklaring afgeven over de duurzaamheidsdata in het bestuursverslag. De eerste jaren is dat een zogenoemde ‘limited assurance’-verklaring. Het is sowieso slim om met je accountant in gesprek te gaan over CSRD, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Hoe pak je een en ander aan? Hoe gaat de voortgang?
In de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) staan 100 duurzaamheidsonderwerpen, onderverdeeld in drie categorieën: Environment, Social and Governance (ESG). Denk aan energieverbruik, CO2-emissies, materialen, arbeidsvoorwaarden, veilig en gezond werken en omgang met omliggende bedrijven en eventueel omwonenden. BOVAG heeft de lijst al gefilterd en komt uit op 37 onderwerpen die voor de mobiliteitssector relevant kunnen zijn. Zijn die ook voor jouw bedrijf relevant? Let op: de verantwoordelijkheid voor de juiste duurzaamheidsinformatie in het bestuursverslag ligt bij jouw bedrijf. Je kunt dus niet ongezien de voorgefilterde onderwerpen en toelichtingen overnemen.
Heb je de onderwerpen scherp? Dan kun je aan de slag met het vastleggen van de impact, risico’s en kansen per onderwerp. Dit worden IRO’s genoemd: Impacts, Risks and Opportunities. In een volgend artikel gaan we hier verder op in.
Nu kun je de belangrijkste stakeholders, die naar voren zijn gekomen bij stap 1, gaan bevragen. Dat kan in de vorm van online vragenlijsten, via interviews of een combinatie daarvan. Benader de partij met open vragen, zodat je niet sturend te werk gaat. Er is geen bepaald aantal stakeholders dat je moet bevragen. Het gaat erom dat je kunt laten zien met welke stakeholders je contact hebt gezocht en dat de ontvangen input een representatief beeld geeft.
De input gebruik je om de duurzaamheidsonderwerpen, de onderbouwing en de IRO’s aan te scherpen en/of te wijzigen. Is dat gereed? Dan kun je de stap maken naar de voor jou relevante rapportagevereisten. Die vereisten staan beschreven in de ESRS en omvat meer dan duizend datapunten. Een datapunt kan een getal zijn of een beschrijving. Vanuit jouw DMA-resultaten achterhaal je de bijbehorende rapportagevereisten. Op moment van schrijven doet BOVAG onderzoek of de datapunten automatisch kunnen worden gekoppeld aan de uitkomsten van de DMA.
BOVAG staat klaar voor jou als ondernemer en heeft een compleet pakket voor de CSRD-rapportage samengesteld. Hier zit het gebruik van de online BOVAG CSRD-Rapportagetool bij inbegrepen. Deze tool neemt je mee langs de drie genoemde stappen. Daarnaast zijn er verdiepende sessies, online webinars en kun je gebruik maken van de helpdesk.
Heb je interesse? Lees hier meer informatie en vraag de BOVAG CSRD Rapportagetool aan.