De pagina wordt geladen...
De opmars van Chinese autofabrikanten in Europa is in volle gang. Wat daarbij opvalt is hun vermogen om zich razendsnel aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zo blijkt uit een studie die BOVAG liet uitvoeren door KPMG naar de impact van Chinese fabrikanten in Europa.
Nog maar drie jaar geleden deden we een vergelijkbaar onderzoek, maar de ontwikkelingen gaan zo vlug dat we de situatie opnieuw in kaart wilden brengen”, zegt Geert Brummelhuis, branchemanager BOVAG Autodealers. “In 2022 werd het voeren van Chinese merken door autodealers veelal nog als experiment gezien. Met de kennis van nu zie je dat het een strategisch belang is geworden. Chinese spelers gaan een dusdanig stevige marktpositie krijgen dat je ze als dealer eigenlijk niet meer kunt negeren.”
Stijn de Groen, hoofd automotive bij KPMG, vertelt dat in de periode 2019 - 2021 de Chinezen letterlijk naar Europa togen. “Ze keken daarbij een beetje naar het succes wat Tesla had met direct sales. In eerste instantie wilden ze een soortgelijk model opzetten, maar de afgelopen jaren hebben ze gemerkt dat dat niet zo eenvoudig is en dat Europa niet één land is. Er was meer nodig om de kritische Europese consument te overtuigen. Toen zijn ze meer zaken gaan uitbesteden aan lokale partners, waardoor je toch weer een soort van dealer-plusmodel krijgt.” Geert vult aan: “Ze hanteren nu verschillende verkoopmodellen door Europa heen, maar toch steeds meer het dealermodel. Daarmee hebben ze meer controle over de verkoop.”
Voor Europese fabrikanten die ook actief zijn in China, is de impact van Chinese fabrikanten dubbel: enerzijds profiteren Chinese fabrikanten van de groei van de totale EV-markt, een groeimarkt in Europa. Dit gaat ten koste van Europese fabrikanten. Daarnaast verliezen Europese fabrikanten marktaandeel in China zelf, in dezelfde EV-markt die ook daar de groeimarkt is.
“Het culturele verschil is fundamenteel”Stijn de groen, KPMG
In 2030 wordt verwacht dat Chinese fabrikanten een marktaandeel van tien procent in de totale nieuwverkoop zullen hebben (dit was vier procent in 2023). In de Europese markt van elektrische auto’s zal dit naar verwachting gemiddeld 13,8 procent zijn en in Nederland 18,8 procent.
De snelheid waarmee Chinese fabrikanten schakelen en reageren op de marktsituatie is het meest in het oog springend, vinden de heren. Geert somt op: “Ze produceren snel, passen zich snel aan in productie, prijs, segmentering, in verkoopmodel en ook wat betreft partners. Het aanpassingsvermogen is enorm.”
“Het culturele verschil is fundamenteel”, legt Stijn uit. “In Europa zijn we gewend veel te overleggen en te plannen, maar in China wordt niet gepolderd. Ze hebben harde doelstellingen en voeren direct uit. Het is van ‘Trouwens, de auto’s zijn al onderweg!’ Dat is wat er letterlijk gebeurt. Scheepsladingen auto’s worden hier eerst in de havens gestald als er nog geen plek voor is. Ze werken eigenlijk andersom: eerst doen, daarna bijsturen. Daar moeten de meeste Europese partners erg aan wennen.”
Hoe moeten dealers in Europa en Nederland hiermee omgaan? Geert: “Het is sowieso essentieel om goed vooronderzoek te doen voorafgaand aan een eventuele samenwerking. Het zijn vaak gelaagde bedrijven en niet heel transparant. Er is altijd weer een baas boven baas, maar wie zijn dat dan precies? Hoe zit het bedrijf in elkaar? Hoe doen ze het op de Chinese thuismarkt? Hoe is de toegang tot kapitaal? Is of komt er een hoofdkantoor in Europa? Is het bedrijf in staat hier een merk op te bouwen? In Europa kom je immers in hevige concurrentie terecht. Dat zijn belangrijke dingen om te weten.” Aan de techniek van de auto’s zelf hoeft het in ieder geval niet te liggen, zegt Geert. “Vooral wat betreft batterij en software, daar zijn ze gewoon goed in.”
“Een optimale onderdelenstroom is voor Chinezen veel onbekender dan het produceren van auto’s”Geert Brummelhuis, branchemanager BOVAG Autodealers
Stijn: “Je moet rekening houden met een heel andere manier van werken. Maar we hebben in het onderzoek ook gezien dat Chinezen ook echt wel kijken naar wat Europese klanten belangrijk vinden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om te leasen en dat de auto netjes gerepareerd kan worden als er iets kapotgaat. Ze steken niet de kop in het zand en proberen zich ook hier weer aan te passen.” Geert voegt toe: “Ze willen de Europese consument begrijpen en dat begrip halen ze bij lokale partners.”
In de studie kwam verder naar voren dat er zeker nog wel wat uitdagingen zijn voor Chinese toetreders. Bijvoorbeeld de merkreputatie en het omgaan met de vele en complexe Europese regels. Ook zijn er nog wel wat logistieke uitdagingen met de beschikbaarheid van onderdelen. De toeleveringsketen van Chinese fabrikanten voldoet nog niet aan de Europese standaard. Dat leidt tot problemen bij reparaties, zo staat in het rapport te lezen. Wordt daaraan gewerkt en hoe verwacht Stijn dat dit zich gaat ontwikkelen? Stijn: “Wij denken dat dit een tijdelijk probleem is. Door alle snelheid is het nog niet op orde. Maar de Chinezen zien wel in dat als ze succesvol willen zijn, dit voor elkaar moet zijn.”
“In hun eigen thuisbasis China is het nooit een heel belangrijke factor geweest”, zegt Geert. “Aftersales is er een ondergeschoven kindje. Een optimale onderdelenstroom is voor hen veel onbekender dan het produceren van auto’s. Het kost tijd, maar gezien hun aanpassingsvermogen zullen ze ook hieraan gaan werken. Ze zullen wel moeten, want zonder dat ga je het niet redden in Europa.”
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Het rapport ‘De impact van Chinese OEM’s in Europa’ is beschikbaar in het dossier Opkomst Chinese fabrikanten. Daar vind je het volledige rapport in Engels en Nederlands, evenals een samenvatting in beide talen. Ook het onderzoek uit 2022 is daar terug te vinden.
Dit artikel verscheen eerder in BOVAGkrant 02-2025.