Terug

6 veelgestelde vragen aan Ledenadvies

Wet- en regelgeving
Leestijd: 7 min

Kan BOVAG helpen bij het maken van een arbeidsovereenkomst? Hoe schaal ik een BBL’er in? Of kan ik een medewerker verplichten om zich te laten testen op corona? Een greep uit de meestgestelde vragen aan BOVAG Ledenadvies van afgelopen jaar. 

1 Hoe schaal ik mijn BBL-leerling in?

Voor bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf geldt dat BBL’ers ingedeeld moeten worden in een functieschaal, net als reguliere medewerkers. Dit doet u op basis van het Handboek Functie-indeling voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Belangrijk hierbij is dat u kijkt naar het feitelijke niveau waarop de leerling zijn werkzaamheden uitvoert. Het is niet doorslaggevend of de leerling een bepaalde opleiding heeft afgerond. Beslissend voor de indeling is de feitelijke inhoud van de functie. Een BBL’er kan dus niet standaard in salarisgroep A worden ingedeeld. Hoe dit bij de cao Carrosseriebedrijf zit, vindt u op mijn.bovag.nl (zoekwoord: bbl’er inschalen). 

2 Moet ik de scholingsdag voor een BBL-leerling verplicht doorbetalen?

De cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven schrijft voor dat u de scholingsdag alleen hoeft door te betalen als de leerling zeventien jaar of ouder is en een BBL-opleiding op niveau twee volgt. Door een wijziging in de opleidingssystematiek beginnen veel leerlingen tegenwoordig direct op niveau drie. In dat geval bent u dus niet verplicht om de scholingsdag door te betalen. Check daarom in de praktijkovereenkomst op welk niveau de leerling een opleiding volgt. Als u de scholingsdag niet doorbetaalt, dan hoeft de leerling ook niet te werken op dagen dat hij of zij vrij is van school. 

3 Kan BOVAG mij ondersteunen bij het maken van een arbeidsovereenkomst?

Op mijn.bovag.nl/nieuwemedewerker heeft BOVAG diverse bruikbare voorbeeldovereenkomsten die u als leidraad kunt gebruiken om de afspraken met werknemers goed vast te leggen.  

4 Mijn werknemer houdt zich in privé niet aan de coronagedragsregels, kan ik hem hierop aanspreken?

U kunt de werknemer wijzen op het belang van het naleven van de regels, maar verder kunt u geen invloed uitoefenen op hoe de werknemer zich in zijn privĂ©leven gedraagt. 

5 Mijn werknemer is in contact geweest met iemand positief getest op corona, wat nu?

Als er sprake is geweest van nauw contact (meer dan vijftien minuten binnen anderhalve meter afstand) dan moet de werknemer tien dagen in quarantaine. De medewerker kan zich op de vijfde dag laten testen, ook al heeft hij of zij geen klachten. Als de uitslag negatief is, dan is quarantaine niet meer nodig. Is er geen sprake van een nauw contact, dan hoeft de werknemer niet in quarantaine.

6 Kan ik mijn werknemer verplichten een coronatest te ondergaan?

Het is niet mogelijk dit te verplichten. Als de werknemer zich ziekmeldt met coronaklachten, dan zal hij of zij wel de redelijke voorschriften van de bedrijfsarts moeten opvolgen. Het doen van een coronatest kan zo’n redelijk voorstel zijn. Weigert de werknemer in deze situatie een test zonder daarvoor een goede reden te hebben, dan kan dat gevolgen hebben voor zijn of haar loon. 

Online antwoorden 

Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u ook terug op mijn.bovag.nl. De situatie rondom corona verandert snel, de meest actuele FAQ’s over bijvoorbeeld mondkapjesplicht en quarantaine vindt ook op mijn.bovag.nl/corona. Kunt u het antwoord online niet vinden of wilt u weten wat er in uw specifieke situatie geldt, neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2020-12.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring