De pagina wordt geladen...
De zomerperiode staat voor de deur en flink wat medewerkers in onze branche nemen de komende tijd wat dagen of weken vrij. En dat is heel belangrijk. Het is goed voor elk mens om af en toe helemaal los te komen van het werk en zo de batterij weer op te laden. Maar wat als de vakantievierende medewerker ziek wordt? Is er dan nog wel sprake van vakantie?
Wanneer een medewerker die vakantie heeft ziek wordt en dit bij jou meldt, is er vanaf dat moment geen sprake meer van vakantieverlof, maar van ziektedagen. Je mag dan geen verlof meer afschrijven. Alleen als de medewerker daar zelf mee instemt, is het mogelijk om bovenwettelijke vakantiedagen af te schrijven. Dat kan zijn in het geval de medewerker toch nog kan genieten van zijn of haar vakantie.
In de cao’s staan gedragsregels bij ziekte. In een eigen ziekteverzuimbeleid kun je verdere regels afspreken. Bijvoorbeeld dat medewerkers bij ziekte op vakantie altijd een doktersverklaring moeten overleggen.
Bij de cao Carrosseriebedrijf mag je als werkgever bij de tweede ziekmelding in een kalenderjaar de eerste ziektedag toch als verlof afboeken. Voorwaarde is dat het echt alleen om de tweede ziekmelding gaat in dat jaar én alleen als de medeweker nog bovenwettelijk verlof heeft staan.
Als je onder de cao Tank &Was valt, mag je bij de derde en vierde ziekmelding een wachtdag in rekening brengen. Zo’n wachtdag is het afschrijven van een dag van het bovenwettelijke verlof. Heeft de medewerker geen bovenwettelijk verlof meer, dan kan er geen wachtdag worden afgeschreven.
Bij de cao MvT is de wachtdag bij ziekte afgeschaft. Het is dus niet mogelijk om verlof af te schrijven bij een ziekmelding.
Een hele andere situatie is als een langdurig zieke medewerker op vakantie wil. Een medewerker die ziek is, kan op vakantie gaan. Sterker nog: het wordt van hem of haar verwacht. Maar mag je dan ook verlofsaldo afboeken?
Als je valt onder de cao MvT of de cao Tank &Was mag je de vakantie afschrijven. Daarbij boekt je de uren af die de medewerker zou werken als hij niet ziek was. Val je onder de cao Carrosseriebedrijf of is er geen cao van toepassing (rijscholen) dan mag je alleen verlof afschrijven als de medewerker daar toestemming voor geeft. Een praktische aanpak is dan dat je toestemming vraagt voor het afboeken van de verlofuren voordat je het verlof aan de medewerker toekent.
Hou er rekening mee dat je een langdurig zieke medewerker tijdens zijn vakantie honderd procent van zijn normale loon moet doorbetalen. Ook als de medewerker langer dan zes maanden ziek is en 90/85/70 procent (afhankelijk van cao of wet) van zijn loon krijgt. Dit kan een stimulans zijn voor de zieke werknemer om vakantie op te nemen.
Wil je meer weten over het aanvragen of opnemen van vakantie kijk dan in het dossier over verlof. Heb je vragen over vakantie van medewerkers? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.