De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Verzuimpercentage mobiliteitsbranche in 2024 gestegen
0%
Terug

Verzuimpercentage mobiliteitsbranche in 2024 gestegen

Laatste update 14 maart 2025Leestijd: 3 min
Zeven zieke mensen naast elkaar

Het bruto ziekteverzuimpercentage in de mobiliteitsbranche is in 2024 gestegen naar 4,5 procent ten opzichte van 4,0 procent in 2023. Ook het netto verzuimpercentage laat een stijging zien: van 3,6 procent in 2023 naar 3,8 procent in 2024.

Dit blijkt uit de brancherapportage verzuimcijfers 2024 van ArboNed. Het gemiddelde verzuimpercentage in de branche is een goede meetlat om het verzuim in het eigen bedrijf tegen af te zetten. De volledige brancherapportage van ArboNed is onderaan dit bericht te downloaden.

Het ziekteverzuim in heel Nederland over 2024 is nog niet volledig bekend. De laatst bekende cijfers bij het CBS gaan over het derde kwartaal van 2024. Volgens het CBS lag het verzuim in Nederland in het derde kwartaal van 2024 met 4,9 procent iets hoger dan een jaar eerder, toen was het verzuim 4,8 procent.

Oorzaken verzuim

Uit de cijfers van ArboNed blijkt dat er in 2024 een stijging was van het verzuim door ‘fysieke aandoeningen’ zoals: rugklachten en nek-, schouder- en armklachten. In 24,7 procent van de meldingen was dit het geval, tegen 24,4 procent van de meldingen in 2023. Deze groep was in 2024 wel minder lang afwezig dan in 2023.

Het aantal medewerkers dat verzuimd door psychische aandoeningen is in de cijfers van ArboNed gedaald: 26 procent in 2024 ten opzichte van 28,1 procent in 2023. Dat is goed nieuws, maar daar staat tegenover dat medewerkers die verzuimen door psychische aandoeningen in 2024 aanzienlijk langer afwezig waren dan in 2023. 

Bedrijfsongevallen

Positief is dat het aantal bedrijfsongevallen ook in 2024 is blijven dalen. In 2024 waren er acht gemelde bedrijfsongevallen. Dat zijn er minder dan in 2023. Dit kan het gevolg zijn van meer aandacht in de branche voor het onderwerp ‘veilig en gezond werken’.

Stappenplan verzuim en re-integratiesubsidies

Bij ziekteverzuim komt er veel op de medewerker en leidinggevende af. Om hierbij te helpen, heeft OOMT een stappenplan ontwikkeld waarin voor elke fase van het ziekteverzuim staat beschreven wat je als werkgever moet doen. In het stappenplan staat ook een overzicht van professionals die met je mee kunnen denken.

Daarnaast kunnen bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf, re-integratiesubsidies aanvragen wanneer een medewerker na een periode van arbeidsongeschiktheid weer aan het werk gaat. Welke subsidies dat betreft en hoe je dit kunt aanvragen lees je hier.

Voor bedrijven die vallen onder de cao Metaal & Techniek Carrosseriebedrijven staat meer informatie over re-integratie op de website van de Vakraad Metaal & Techniek. Ook in deze branche zijn onder voorwaarden verschillende subsidieregelingen beschikbaar.

Vragen?

Heb je vragen over arbeidsongeschiktheid en verzuim? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.