De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Verzuimpercentage mobiliteitsbranche in 2023 gedaald
0%
Terug

Verzuimpercentage mobiliteitsbranche in 2023 gedaald

Laatste update 28 mei 2024Leestijd: 3 min
Zieke mensen verkouden

Het bruto ziekteverzuimpercentage in de mobiliteitsbranche is in 2023 gedaald naar 4,0 procent ten opzichte van 4,8 procent in 2022. Ook het netto verzuimpercentage laat een daling zien: van 4,0 procent in 2022 naar 3,7 procent in 2023.

Dit blijkt uit de brancherapportage verzuimcijfers 2023 van ArboNed. Ter vergelijking: het ziekteverzuim in Nederland lag over 2023 volgens het CBS op 5,2 procent. Het gemiddelde verzuimpercentage in de branche is een goede meetlat om het verzuim in het eigen bedrijf tegen af te zetten. De volledige brancherapportage van ArboNed is onderaan dit bericht te downloaden.

Oorzaken verzuim

Voorgaande jaren werden de meeste verzuimgevallen veroorzaakt door fysieke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het gaat in die categorie vooral om rugklachten en nek-, schouder- en armklachten. In 2022 lag de oorzaak van verzuim in 27,2 procent van de gevallen in de fysieke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Die categorie laat in 2023 echter een daling zien, naar 24,4 procent.

Daar staat een stijging van het verzuim door psychische aandoeningen tegenover. In 2023 lag de oorzaak in 28,3 procent van de gevallen in die categorie, ten opzichte van 24 procent in 2022. Volgens ArboNed zijn het vooral steeds meer jongeren die uitvallen door psychische aandoeningen, bijvoorbeeld doordat zij meer ballen in de lucht houden en daardoor een negatieve werk-privé-balans (kunnen) ervaren.

Positief is dat het aantal bedrijfsongevallen al jaren een sterke daling kent. Waren er in 2020 nog 24 bedrijfsongevallen, in 2023 waren dat er 9. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat er aandacht lijkt te zijn voor het onderwerp ‘veilig en gezond werken’.

Stappenplan verzuim en re-integratiesubsidies

Bij ziekteverzuim komt er veel op de medewerker en leidinggevende af. Om hierbij te helpen heeft OOMT een stappenplan ontwikkeld waarin voor elke fase van het ziekteverzuim staat beschreven wat je als werkgever moet doen. In het stappenplan staat ook een overzicht van professionas die met je mee kunnen denken.

Daarnaast kunnen bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf re-integratiesubsidies aanvragen wanneer een medewerker na een periode van arbeidsongeschiktheid weer aan het werk gaat. Welke subsidies dat betreft en hoe je dit kunt aanvragen lees je hier.

Voor bedrijven die vallen onder de cao Metaal & Techniek Carrosseriebedrijven staat meer informatie over re-integratie op de website van de Vakraad Metaal & Techniek.

Vragen?

Heb je vragen over arbeidsongeschiktheid en verzuim? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.