Bovag logo
Verkoop elektrische auto’s bijna verdubbeld
0%
Terug

Verkoop elektrische auto’s bijna verdubbeld

Laatste update 08 juli 2022Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

De verkoop van elektrische personenauto’s zit in de lift. In het eerste half jaar van 2022 lag het aantal nieuw geregistreerde elektrische auto’s 82,9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2021. In totaal zijn er dit jaar tot en met juni 29.531 ev’s geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. De groei is volgens BOVAG en RAI Vereniging mede te danken aan het extra budget voor de particuliere aanschafsubsidie in 2022 en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s. De organisaties pleiten ervoor om de stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden ook na 2025 te verlengen.

Het aandeel elektrisch in de nieuwverkopen van personenauto’s ligt in het eerste half jaar van 2022 op 19,2 procent. Dat is bijna 10 procent hoger dan in 2021 toen in de eerste zes maanden het aandeel nog 9,9 procent bedroeg. Mede door de verhoging van het totale budget voor de particuliere aanschafsubsidie dit jaar, kiezen meer particulieren voor een elektrische auto. Het aandeel particulier (inclusief private lease) lag eind juni op 47,81 procent, tegenover 26,3 procent in 2021.

Subsidiepot particulieren

Voor dit jaar is de subsidiepot leeg en moeten particulieren wachten tot 2 januari 2023. Dan kan er weer subsidie worden aangevraagd en bedraagt het bedrag 2.950 euro voor een nieuwe particuliere elektrische auto. Een gemiste kans stellen RAI Vereniging en BOVAG. Door de zogenaamde jaarschotten voor de subsidie los te laten kan budget bestemd voor volgend jaar naar voren worden gehaald. Op die manier komt er dit jaar meer geld beschikbaar en kunnen nog meer automobilisten nu al profiteren.

Hybride en plug-in hybride

Niet alleen vol elektrische auto’s zijn in trek. Ook kiezen automobilisten vaker voor een nieuwe hybride of plug-in hybride (PHEV). Deze modellen zijn dankzij hun elektrische ondersteuning in de praktijk een stuk zuiniger waardoor flink op brandstofkosten kan worden bespaard en de COշ uitstoot omlaag gaat. Dit jaar zijn er in de eerste zes maanden in totaal 18.731 PHEV’s geregistreerd tegenover 15.926 in dezelfde periode in 2021 (+17,6 procent). Ook de registraties van hybrides zitten in de lift. In het eerste halfjaar van 2022 is het aantal registraties met 24 procent gestegen naar 16.648 ten opzichte van 13.392 in 2021. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de hybride en plug-in hybride aandrijftechnologie in de transitie naar zero emissie wegvervoer van belang om COշ besparing voor een zo groot mogelijke groep automobilisten binnen handbereik te brengen. De auto-industrie investeert momenteel miljarden euro’s om naast volledig elektrisch, ook een breed assortiment van andere schone zuinige aandrijftechnologieën te ontwikkelen.

Bijtelling privé gebruik zakelijke auto 2023

Om de verkoop van elektrische auto’s in de zakelijke markt te stimuleren, blijft de bijtelling voor het privé gebruik van een zakelijke auto net als dit jaar ook in 2023 op 16 procent. Het plafond waarop dit bedrag van toepassing is, wordt verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Dat maakte staatssecretaris Van Rij van Financiën gisteren bekend.

De inzet van fiscale stimuleringsmaatregelen zijn nu tot eind 2025 voorzien. BOVAG en RAI Vereniging dringen erop aan om ook na 2025 de markt voor particuliere en zakelijke elektrische auto’s te blijven stimuleren. Hierdoor ontwikkelt de markt voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s zich sneller en het brengt ons dichterbij de klimaatdoelen.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.