Bovag logo
Terugblik op BOVAG-bijeenkomst voor de fietsbranche
0%
Terug

Terugblik op BOVAG-bijeenkomst voor de fietsbranche

Laatste update 29 februari 2024Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

Meer dan honderd ondernemers en relaties kwam maandag 26 februari naar de BOVAG-bijeenkomst voor de fietsbranche. Daar werden onder andere de resultaten van het nieuwe Relatie Onderzoek Dealer-Importeur gepresenteerd. Ook gingen we in gesprek met Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) over het ondernemersklimaat en de regeldruk in Nederland. Slotspreker Ben van der Burg ging in op ontwikkelingen en kansen van artificial intelligence (AI), die mogelijk ook impact krijgen op de fietsbranche. De bijeenkomst werd op de laatste dag van het B2B Festival gehouden, in de Brabanthallen in Den Bosch.

De BOVAG-bijeenkomst startte met een gesprek met Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland en eigenaar succesvol glazenwassersbedrijf. Dagvoorzitter Annemarie Brüning voelde hem aan de tand over het ondernemersklimaat in Nederland. De regeldruk voor het mkb wordt steeds groter, daar loopt Vonhof ook tegen aan. Als voorzitter van MKB-Nederland merkte hij in Den Haag al snel dat hij vooral bezig was om te praten over uitzonderingen. Veel wet- en regelgeving is niet werkbaar voor het mkb, waardoor uitzonderingen nodig zijn. “Maar, negentig procent van de bedrijven in Nederland is mkb. Het mkb zou juist het uitgangspunt moeten zijn bij het opstellen van wetten en regels”, aldus Vonhof. Daar maakt hij zich dan ook hard voor.

Afdelingsvoorzitter Maarten Akkers kon in het gesprek met Vonhof ook delen waar fietsondernemers tegenaan lopen. En daarnaast noemde hij voorbeelden van waar BOVAG mee bezig is om leden hierin te ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van financiering, lease-regelgeving, accu-opslag, kostprijsberekeningstool en RI&E. Ook werd er ingegaan op het personeelstekort in de fietsbranche. Samen met partners uit het onderwijsveld werkt BOVAG voortdurend aan de kwaliteit van het onderwijslandschap, om de instroom overeind te houden. Maarten Mastop deed ook een oproep aan ondernemers om hulp van BOVAG in te roepen op het moment dat potentiële kandidaten zich melden bij de vakhandel. Samen moeten we proberen deze mensen een passend opleidingstraject te bieden om ze uiteindelijk voor de branche te behouden.

Bestuursbenoemingen

Onderdeel van de BOVAG-bijeenkomst was een korte algemene ledenvergadering waarin twee bestuursleden werden herbenoemd. Boyd Grift (Haico in Soest) en Martijn Oldenburger (Fiets-Exclusief in Alphen aan den Rijn) stelden zich allemaal beschikbaar voor een tweede termijn van vier jaar. De aanwezige leden stemden in met deze herbenoeming.

Uitreiking RODI

Belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was de presentatie van de uitkomsten van het nieuwste Relatie Onderzoek Dealer-Importeur (RODI). Gazelle kwam dit jaar als hoogst gewaardeerde fietsmerk uit de bus, met een 7,5. Het gemiddelde waarderingscijfer dat dealers aan hun fabrikant gaven was een 6,9. Een kleine stijging ten opzichte van 2022, toen was dit een 6,7. Gazelle was aanwezig om een bos bloemen in ontvangst te nemen voor dit mooie resultaat. En om in gesprek te gaan over hun relatie met de dealers. Wijnand de Geus schoof ook namens de dealerverenigingen aan, om te delen wat zij het komend jaar met de resultaten gaan doen.

Lees meer over de resultaten van RODI en om het dealeradviesboek te downloaden:

Ben van der Burg

Spreker Ben van der Burg sloot de middag af. Hij is bekend als oud-schaatser, ondernemer, IT-specialist, auteur, podcast- en radiomaker. Hij deelde weetjes over technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van Artificial Intelligence (AI), die een grote impact gaan hebben op de wereld om ons heen én op de fietsbranche.

B2B Festival

BOVAG was op zondag 25 en maandag 26 februari aanwezig op het B2B Festival. Op het BOVAG/ENRA-ondernemersplein konden bezoekers een kopje koffie drinken met branchemanager Maarten Mastop of een van de BOVAG-adviseurs. Veel leden maakten hier gebruik van, dat leverde goede gesprekken op. Bij de BOVAG-stand konden bezoekers met de challenge trap-je-sapje zelf een smoothie maken.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.