De pagina wordt geladen...
Is iemand een echte zzp'er of is er eigenlijk sprake van een arbeidsovereenkomst? Sinds 1 januari 2025 is die vraag actueler dan ooit om dat de Belastingdienst sinds dit jaar strenger handhaaft op schijnzelfstandigheid. In december heeft de Rechtbank Noord-Holland over die vraag een uitspraak gedaan. Goed om te lezen als je werkt met zzp’ers en twijfelt over de regels.
In de zaak hadden een beveiligingsmedewerker en zijn werkgever (een beveiligingsbedrijf) discussie over de vraag of tussen hen een overeenkomst van opdracht bestond of dat de beveiliger toch een arbeidsovereenkomst had. Volgens de medewerker was dit laatste het geval.
Voor de uitvoering van zijn werkzaamheden heeft de medewerker een overeenkomst van opdracht getekend. Op basis daarvan beveiligde hij slechts één locatie: een datacenter van Microsoft. Voor die beveiligingswerkzaamheden heeft de medewerker maandelijks facturen gestuurd aan het beveiligingsbedrijf.
Vanwege die maandelijkse facturatie heeft de Belastingdienst een boekencontrole uitgevoerd bij de medewerker. Volgens de Belastingdienst was daarbij sprake geen sprake van een overeenkomst van opdracht, maar van een arbeidsovereenkomst. De medewerker zou dus in dienst moeten komen van het beveiligingsbedrijf.
Daarop heeft de medewerker de zaak voorgelegd aan de rechter en de vraag gesteld of er inderdaad sprake was van een arbeidsovereenkomst. Als dat het geval zou zijn, dan vorderde de medewerker onder andere achterstallig loon, een transitievergoeding en niet-genoten vakantiedagen.
Volgens het beveiligingsbedrijf was geen sprake van een arbeidsovereenkomst en daarom moesten de vorderingen van de medewerker worden afgewezen.
Om de vraag van de medewerker te kunnen beantwoorden, kijkt de rechter naar ‘alle feiten en omstandigheden van het geval’. Daarbij kijkt de rechter onder andere naar het bestaan van een gezagsverhouding, de aard en duur van de werkzaamheden en naar de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald.
Volgens de rechter had het beveiligingsbedrijf een vergaande mate van zeggenschap over de uitvoering van de werkzaamheden en droeg de medewerker een uniform van het beveiligingsbedrijf. Bovendien werden regelmatig instructies aan de medewerker gegeven en was er sprake van cameratoezicht. Daarnaast stelde Microsoft strenge eisen aan de beveiliger(s). Ook werkte de medewerker fulltime op de locatie van Microsoft, waarbij de medewerker door het beveiligingsbedrijf werd ingeroosterd. Daarom komt de rechter in dit geval tot de conclusie dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en niet van een overeenkomst van opdracht. De beveiliger is dus geen zzp'er.
De volledige uitspraak van de Rechtbank lees je hier.
Over de vraag of het werken met zzp’ers nog mogelijk is lees je in het dossier zzp. Daarin heeft BOVAG wat zaken op een rij gezet, zodat jij als opdrachtgever weet waar je aan toe bent wanneer je een zzp’er in huurt.
Heb je meer of andere vragen? Of staat jouw vraag nog niet in het dossier? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.