De pagina wordt geladen...

Bovag logo
RDW vernieuwt aanvraagformulier voertuigkeuring; kies productiedatum als DET
0%
Terug

RDW vernieuwt aanvraagformulier voertuigkeuring; kies productiedatum als DET

Laatste update 30 september 2024Leestijd: 3 min
Bpm-vrijstelling

De RDW introduceert op 1 november een nieuw formulier voor het aanvragen van een individuele voertuigkeuring. Hierop is het mogelijk om als Datum Eerste Toelating (DET) de productiedatum te kiezen. Als deze datum vóór 1 januari 2025 ligt, kun je in 2025 nog gebruikmaken van het overgangsrecht op bpm-vrijstelling. Deze vrijstelling vervalt op 1 januari aanstaande. Let wel op: gezien het hoge aantal registratieaanvragen bij de RDW, is het alsnog belangrijk snel een keuring aan te vragen.

BOVAG heeft er bij de RDW op aangedrongen om deze aanpassing te doen en is blij dat er gehoor aan is gegeven. Dit biedt ondernemers namelijk meer zekerheid dat zij in de overgangsperiode bpm-vrijstelling krijgen. De RDW laat weten dat het niet gaat om nieuwe regelgeving, maar dat zij gebruikmaken van bestaande regels. Deze vernieuwing is mogelijk op basis van artikel 4/7 bijlage II van de regeling voertuigen. De RDW voert deze aanpassing door om het goedkeuringsproces verder te optimaliseren en meer duidelijkheid te bieden over de status van het voertuig bij de aanvraag.

Datum Eerste Toelating: twee opties

Als je gebruik wilt maken van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto, dan moet de Datum Eerste Toelating (DET) voor 1 januari 2025 liggen. Door in het aanvraagformulier voor de voertuigkeuring het veld “niet eerder geregistreerd en niet eerder gebruikt” aan te kruisen, wordt de DET de datum van de eerste tenaamstelling. Vink je deze optie niet aan, dan wordt de DET de fabricagedatum van het voertuig. Als de productiedatum voor 1 januari 2025 ligt, dan ligt in dit geval de DET óók voor 2025 en heb je recht op de bpm-vrijstelling. Mits ook aan de overige voorwaarden voor de ondernemersvrijstelling wordt voldaan. De fabricagedatum toon je aan met documentatie van de fabrikant.

Maak snel een afspraak

De verwachte registratieaantallen zijn hoog in het najaar. De RDW neemt maatregelen om de drukte aan te kunnen. Er zijn bijvoorbeeld extra uren beschikbaar gemaakt en er wordt aan huis gekeurd op zaterdagen. RDW adviseert wel om snel een keuringsafspraken in te plannen, zodat zij de aanvragen goed in beeld hebben en daarop in kunnen spelen. Niet alle extra beschikbare uren kunnen aan het eind van het jaar ingezet worden, dus bijtijds een afspraak maken is belangrijk.

Lees ook:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.