De pagina wordt geladen...

Bovag logo
RDW neemt maatregelen tegen drukte; belangrijk om keuring op tijd aan te vragen
0%
Terug

RDW neemt maatregelen tegen drukte; belangrijk om keuring op tijd aan te vragen

Laatste update 19 september 2024Leestijd: 4 min
Agenda

De RDW heeft laten weten dat zij de capaciteit in het najaar flink vergroten om de drukte aan te kunnen. Er zijn bijvoorbeeld extra uren beschikbaar gemaakt en er wordt aan huis gekeurd op de zaterdagen. De RDW adviseert desondanks nadrukkelijk om voertuigkeuringen zo snel mogelijk aan te vragen. De importaantallen zijn hoog en daarnaast vervalt de bpm-vrijstelling voor bestelwagens op 1 januari 2025. Daardoor lopen de registratieaanvragen en de wachttijden sinds de zomer fors op. BOVAG heeft al in een vroeg stadium signalen afgegeven dat er een grote piek in het aantal registraties aankomt en is blij dat de RDW dit zo serieus heeft opgepakt en nu deze acties onderneemt.

RDW en de branche houden de importaantallen van gebruikte voertuigen en de registraties van nieuwe voertuigen goed in de gaten. De RDW geeft in het laatste kwartaal van 2024 extra aandacht aan de bestelwagen, vanwege het vervallen van de bpm-vrijstelling vanaf 2025. Het is namelijk van belang dat bestelwagens een Datum Eerste Toelating krijgen van voor 1 januari 2025, om zo nog gebruik te kunnen maken van de bpm-vrijstelling. Daarnaast is het van groot belang dat nieuwe (niet-zero-emissie)vrachtwagens voor eind van het jaar op naam staan om gebruik te kunnen maken van de ontheffingen binnen de zero-emissiezones die verschillende steden gaan invoeren per 1 januari 2025. De RDW is zich hiervan bewust en neemt daarom extra maatregelen om de drukte aan te kunnen.

Maatregelen

De RDW neemt in de komende maanden de volgende maatregelen:

  • Er is 9.000 uur extra uren beschikbaar gemaakt, ten opzichte van de normale uren. Dit staat ongeveer gelijk aan 6.000 ombouwkeuringen of 12.000 keuringen aan personenauto’s extra.
  • Er wordt aan huis gekeurd op zaterdagen.
  • De RDW-keuringsstations hebben hun tien grootste klanten gebeld om afspraken in te plannen voor de rest van het jaar. Dit betekent dat het keuren aan huis bij sommige klanten is verdubbeld.

Er kunnen op dit moment afspraken in het digitale systeem van de RDW ingepland worden tot midden november.

Heb je bij het maken van een keuringsafspraak nog niet het chassisnummer van het betreffende voertuig? Dan kun je tijdelijk een fictief nummer opgeven. Uiterlijk 48 uur voor de afspraak kan je het voertuigidentificatienummer (VIN) nog wijzigen in het RDW-systeem. Let wel op: de categorie van de keuring kun je dan niet meer veranderen.

Maak bijtijds een afspraak

De RDW adviseert om niet te wachten en nu al de afspraken te maken die je nodig hebt. Zo heeft de RDW de hoeveelheid aanvragen goed in beeld, zodat zij op kunnen inspelen. De RDW geeft aan momenteel voldoende capaciteit te hebben en het werk goed aan te kunnen. Het is echter onmogelijk om alle extra beschikbare uren in december in te zetten. Bijtijds aanvragen is dus belangrijk!

Zorgen

Maak je je ondanks deze maatregelen toch zorgen of een voertuig op tijd gekeurd kan worden? Neem dan contact op met het keuringsstation in jouw buurt, door een mail te sturen naar (plaats van het keuringsstation, bijvoorbeeld Nieuwegein)@rdw.nl. Je kunt in jouw mail een verzoek doen om gebeld te worden voor een keuringsafspraak.

Bijeenkomst over bpm-wetgeving op 27 september

De afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelwagens vanaf 1 januari 2025 heeft aanzienlijke impact op de branche. Wat voor invloed heeft dit op de bedrijfsvoering? BOVAG organiseert op vrijdagmiddag 27 september van 13.00 tot 15.30 uur een bijeenkomst in het BOVAGhuis waarop experts van BOVAG, RDW en Belastingdienst je informeren over de veranderingen. Kijk op de onderstaande button voor meer informatie en om je aan te melden.

Meer informatie en aanmelden
Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.