Ondernemers kunnen in het derde kwartaal van dit jaar nog gebruikmaken van het steunpakket van de overheid. De vooruitzichten op corona en economisch herstel zijn positief. Maar er zijn nog veel onzekerheden voor bedrijven, en sommige hebben een groot beroep gedaan op hun reserves. Daarom worden bijvoorbeeld TVL, NOW, Tozo en TONK doorgetrokken naar het derde kwartaal en versoepelt het kabinet daarnaast de regels rondom het terugbetalen van de (belasting)schuldenlast.
De overheid trekt naar verwachting zes miljard euro uit voor verlenging van het steunpakket. De verlenging geldt voor de TVL, NOW, Tozo en TONK. Ook zijn er een paar aanpassingen, waarmee de overheid ondernemers tegemoet komt die in de knel kwamen met de referentieperiode en die helpen om de financiƫle positie van bedrijven te verbeteren:
- TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten): bedrijven hebben vanaf het tweede kwartaal keuze tussen twee referentieperioden. Het subsidieplafond voor grote bedrijven gaat het tweede kwartaal naar 1,2 miljoen euro.
- NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid): de nieuwe referentiemaand wordt februari 2021. De TVL wordt vanaf NOW3 (oktober 2020) niet meegeteld als omzet voor de NOW, waardoor veel ondernemers meer subsidie gaan ontvangen.
- Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers): terugbetalen Tozo is een half jaar naar achter geschoven (1 januari 2022). Voor die tijd wordt geen rente in rekening gebracht. De looptijd van de lening gaat van 42 naar 60 maanden.
- TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten): betrokken partijen zijn verzocht om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik ervan te vergroten.
Daarnaast worden kredietgarantieregelingen, zoals de BMKB-C, KKC, GO-C en de regeling Overbruggingskredieten via Qredits verlengd tot en met 31 december 2021.
Afgelopen week kondigde de overheid een nieuwe steunmaatregel aan: het
Time Out Arrangement-krediet
(TOA). Mkb-bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen vanaf 1 juni een lening van maximaal 100.000 euro krijgen voor hun doorstart.
Versoepelingen rond belastingschuld
BOVAG heeft zich samen met MKB-Nederland ingezet op de haalbaarheid van regelingen rondom het terugbetalen van de belastingschuld. We zijn dan ook blij met de voorgenomen versoepelingen:
- Ondernemers mogen een jaar later (1 oktober 2022) starten met het terugbetalen van hun belastingschuld, en krijgen hiervoor vijf in plaats van drie jaar.
- De invorderingsrente gaat op 1 januari 2022 naar 1% en wordt stapsgewijs verhoogd naar het oude niveau van 4% op 1 januari 2024.
- De overheid gaat in gesprek met schuldeisers om coulant te zijn richting bedrijven, waarvoor de steunmaatregelen niet voldoende zijn om door te gaan.
- Belastingmaatregelen zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en het onbelast vergoeden van reiskosten wordt verlengd tot 1 oktober 2021.
- Met de uitvoeringsorganisaties is afgesproken dat zij coulant zijn voor bedrijven die te veel ontvangen overheidssteun terug moeten betalen. Zij bieden zoveel mogelijk maatwerk.
Kijk voor meer informatie op de
website van de Rijksoverheid
.