De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Ondermijning gebeurt sneller dan je denkt
0%
Terug

Ondermijning gebeurt sneller dan je denkt

Laatste update 15 november 2024Leestijd: 8 min
Bijeenkomst ondermijning november 2024

Eén klant vraagt om zijn dure camper contant af te rekenen. Als je bereid bent de betaling hiervan niet bij FIU-Nederland te melden dan onderhandelt hij niet over de prijs en betaalt zelfs wat meer. Je denkt: niet handig, maar je gaat voor één keer overstag. De klant komt terug met de vraag of je ook zijn broer nog een keer kunt helpen op dezelfde manier. Vooruit maar. Maar de klant komt vervolgens nog een keer terug en vraagt nu een allerlaatste gunst voor een vriend. Je geeft aan dat je dit écht niet in de boeken krijgt weggepoetst en verkoopt nu echt nee. De klant reageert met de dreiging jou aan te geven voor de eerste twee diensten. En dan ben je zomaar gevangen in een ondermijningsactiviteit; daar waar de onderwereld invloed krijgt op de samenleving.

Misschien denk je dat het jou niet zal overkomen en met het geven van de juiste informatie en handvatten wil BOVAG ook samen met jou zien te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ondermijning. Maar criminelen gaan soms heel geraffineerd te werk. Daarom werkte BOVAG samen met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Rotterdam aan een informatieavond over ondermijnende criminaliteit in de auto(verhuur)branche. Zo’n zestig BOVAG-leden uit de auto- en verhuurbranche bezochten deze bijeenkomst en luisterden naar misdaadverslaggever van het Parool Paul Vugts, Janco de Pijper van de politie Rotterdam en Renate Weggemans van BOVAG die vanuit hun expertise het onderwerp ondermijning belichtte.

Auto’s cruciaal in het criminele circuit

In de 27 jaar dat Paul Vugts bij het Parool werkt, heeft hij alle grote rechtszaken voorbij zien komen. Van de zaak Holleeder tot het Marengo-proces en van de moord op Peter R. De Vries tot die van Derk Wiersum. Wat heeft de meerderheid van de rechtszaken gemeen: er is meestal een gestolen of gehuurde auto bij betrokken. Ramkraken, vluchtauto’s of auto’s om illegale zaken in te vervoeren. “Criminelen hebben legale structuren nodig om illegale bedrijfsprocessen te runnen”, legt Evelien Aniba van het RIEC Rotterdam uit. “Daarom kan dit probleem niet alleen vanuit de overheid worden aangepakt, maar zal het een samenwerking moeten zijn tussen bedrijfsleven en overheid.”

Janco de Pijper van de politie Rotterdam beaamt dat het een gezamenlijke opdracht is. “Natuurlijk staat er wel eens spanning op de driehoek politie-overheid-bedrijven. Maar we hebben een gezamenlijke opdracht hierin en ik wil hierbij oproepen om daarbij naast elkaar te staan en niet tegenover elkaar. Dat vraagt ook wat van de politie die niet altijd gewend is informatie te delen.” Dat laatste beaamt een van de aanwezige BOVAG-leden: “Met de politie voelt het voor mij nog te vaak als eenrichtingsverkeer.”Janco reageert dat hij dat herkent. “We zijn aan het veranderen, maar wij vinden het soms ook lastig om openheid van zaken te geven en écht samen te werken, gelijkwaardig, naast elkaar.”De aanpak van de politie is om de branche weerbaar te maken, de overheid meer te laten optreden, inzichten te delen en tot slot samenwerken.

Hoe bescherm ik mijn bedrijf?

Renate Weggemans van BOVAG licht toe hoe de vereniging bijdraagt aan het weerbaar maken van BOVAG-leden en wat zij zelf kunnen doen. “De regeldruk die ondernemers ervaren door de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering (Wwft) is fors. Het gaat dan om zowel de verplichtingen die de ondernemers zelf hebben als de vele vragen die financiële instellingen, zoals de bank, regelmatig aan ondernemers stellen omdat ook de bank gehouden is aan de voor haar geldende verplichtingen uit hoofde van de Wwft. Om deze administratieve lastendruk te verminderen heeft BOVAG gelobbyd voor de Automotive sector standaard. Hiermee hebben we bereikt dat banken niet meer alle automotive-bedrijven over een kam scheren, maar gericht kijken naar welke bedrijven risicovol zijn. Zorg dat je niet risicovol wordt. Lees in de standaard wat risicoverlagende en risicoverhogende factoren zijn. Accepteer je bijvoorbeeld briefjes van 200 euro dan riskeer je vragen van de bank. Kom je met 500-euro-biljetten, dan krijg gegarandeerd vragen van de bank.” Je houden aan de standaard verlaagt de kans op vermenging met criminaliteit én verbetert de relatie met jouw bank. Je zal dan minder vaak vragen van de bank krijgen.

Betalingsverkeer

De belangrijkste informatie die je als ondernemer nodig hebt om jouw betalingsverkeer soepel en volgens de wet te laten verlopen en de flyer ‘veilig betalen’ vind je hier. In deze flyer lees je waarom je klanten met pin moet laten betalen.

Instant Payment

Een ander advies is om ook internationale transacties niet contant te doen. Met Instant Payment zijn betalingen tussen al veel Europese banken binnen tien seconden bevestigd. Vanaf 9 januari moeten alle Europese banken aan de Instant Payment regels voldoen waar het ontvangsten betreft en vanaf 9 oktober 2025 voor het versturen. Je hoeft dan niet meer onveilig met grote hoeveelheden contant geld op zak in- of verkopen te doen binnen Europa. Bovendien hanteren steeds meer Europese landen cash limieten. Ook in Nederland is een cashlimiet aanstaande. In navolging van onder andere België, Spanje en Italië gaat ook in Nederland een cashlimiet van 3.000 euro gelden. Het is dan niet meer toegestaan om ontvangsten of betalingen te doen van 3.000 euro of meer.

Renate: “Vooral met inkopen buiten Nederland zien we dat het nogal eens fout gaat wanneer leden cash-inkopen doen van boven de 10.000 euro. Wanneer je dat doet, wordt van een handelaar in dure goederen (zoals auto's, caravans en motorfietsen), net als bij ontvangsten van 10.000 euro en meer, verwacht dat je:

  • een aantoonbaar risicobeleid hebt
  • je voordat je de transactie doet onderzoek hebt gedaan naar de partij met wie je zaken wil gaan doen
  • en dat wanneer je hierbij een vermoeden hebt van witwassen of terrorisme financiering je hiervan een melding doet bij FIU-Nederland.

Een handelaar in dure goederen is voor de Wwft ook een retailer die wel eens een auto importeert of exporteert. De Wwft is complexe en niet te onderschatten wetgeving. Met de 3.000 euro cashlimiet zal de administratieve lastendruk uit deze wet minder worden. Maar tot het zo ver is, heb je je aan deze verplichtingen van Wwft te houden. Lees in deze whitepaper de belangrijkste informatie over Wwft-verplichtingen.

Elena

Een extra bescherming tegen criminaliteit is werken met Elena. Met dit landelijke waarschuwingssysteem informeren bij BOVAG aangesloten bedrijven elkaar over klanten die zich eerder niet aan een huur- of proefritcontract hebben gehouden.

Daarnaast heeft BOVAG ook trainingen voor de autoverhuurbranche rond het herkennen van criminaliteit aan de balie. Hoe ga je verstandig om met lastige of zelfs agressieve klanten? Samen met Innovam heeft BOVAG meerdere praktische trainingen hiervoor ontwikkeld.

Extra informatie

Wil je meer informatie over wat je kunt doen aan criminaliteit in de automotive-branche en hoe BOVAG je daarbij kan helpen, kijk dan op mijnBOVAG in onder andere de dossiers: Criminaliteit en Betalingsverkeer. Heb je nog aanvullende vragen? Bel dan BOVAG Ledenadvies op 030 659 53 00 of mail naar ledenavies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.