Bovag logo
MBO-opleiding autoschadeherstel krijgt niveau 4-variant
0%
Terug

MBO-opleiding autoschadeherstel krijgt niveau 4-variant

Laatste update 06 april 2023Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

De MBO-opleiding voor autoschadeherstel krijgt er een nieuw niveau bij: Technisch Specialist Autoschadeherstel Niveau 4. Binnen een werkgroep bestaande uit SBB, BOVAG en schadeherstellers is gewerkt aan de opzet van dit dossier. Met de invoering van deze niveau 4-opleiding gaat een lang gekoesterde wens van de branche in vervulling, om de schadeherstelbranche aantrekkelijker te maken voor jongeren én om hen op een hoger niveau op te leiden passend bij de toenemende complexiteit van het vak. Jongeren kunnen vanaf het nieuwe collegejaar (augustus 2023) starten met de opleiding.

Dit vierde MBO-niveau is goed nieuws voor de branche, want de match tussen de praktijk én het niveau van de schoolverlaters die instromen wordt zo beter. Deze jongeren – beginnende beroepsbeoefenaars – zijn op opgeleid in het herstellen van complexe en veiligheidskritische schades en zijn dus klaar voor de toekomst. Ook maakt dit nieuwe opleidingsniveau de schadeherstelbranche aantrekkelijker voor jongeren, wat positief werkt voor de instroom en het boeien en binden van werkplaatspersoneel. In tijden van personeelsschaarste is dat geen overbodige luxe. Het nieuwe niveau is een mooie aanvulling op de bestaande niveaus en maakt het vak van schadehersteller aantrekkelijk voor een bredere doelgroep.

Niveau 2 en 3

Naast de ontwikkeling van de nieuwe niveau 4-kwalificatie zijn de bestaande niveau 2 voor autoschadehersteller en niveau 3 voor 1e autoschadehersteller onder de loep genomen en aangepast aan de eisen die gesteld worden aan de beginnende beroepsbeoefenaar binnen het schadeherstelvak. Met de komst van de niveau 4 kwalificatie Technisch Specialist Autoschade verdwijnt per 1 augustus 2023 de huidige AST3-kwalificatie. Om met name bestaande medewerkers ook de komende jaren nog op te leiden en te certificeren op dit deelgebied, wordt gewerkt aan een vervangend certificaat.

Om ook het niveau van de bij- en nascholing van medewerkers op peil te houden, zijn najaar 2022 de kwalificaties daarvoor geactualiseerd en afgestemd op de kennis die nodig is om aan moderne voertuigen te werken. In totaal zijn er veertien kwalificaties vernieuwd en zes volledig nieuw.


Lees ook:


Branchekwalificaties schadeherstel volledig vernieuwd 20 oktober 2022 2 min

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.