De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Kabinet lijkt werk te maken van intomen regeldruk ondernemers
0%
Terug

Kabinet lijkt werk te maken van intomen regeldruk ondernemers

Laatste update 17 september 2024Leestijd: 4 min
Prinsjesdag

Analyse door BOVAG van het vrijdag gepresenteerde Regeerprogramma van het nieuwe kabinet leert dat er de nodige ingrepen en maatregelen op stapel staan om de regeldruk en lasten voor ondernemers te verlichten. BOVAG vraagt daar al langer aandacht voor. Regeldruk staat namelijk steevast in de top 3 van meest genoemde problemen voor BOVAG-ondernemers. 

Wat zijn de voorgenomen plannen?

Verlichting regeldruk

  • Het ‘Adviescollege toetsing regeldruk’ wordt wettelijk verplicht in een vroeg stadium bij de totstandkoming van nieuwe wetten en regels betrokken.
  • Er komt een ‘Reductieprogramma regeldruk’ dat de huidige situatie moet verbeteren met behulp van een monitor op regeldrukmonitor.nl
  • Het kabinet wil geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid (politiek jargon voor niet nog meer extra eisen of hogere normen bovenop Europese regels).
  • Inventarisatie waar mogelijk bestaande nationale koppen kunnen worden geschrapt.
  • De Bedrijfseffectentoets (BET) wordt ingezet om te bezien of er bij nieuwe wetten en regels onderscheid moeten worden gemaakt tussen grootzakelijk en mkb. Wellicht is bijvoorbeeld een uitgeklede variant mogelijk voor het mkb.

Hiermee zijn de wensen die BOVAG eerder in een brief aan de nieuwe Minister EZ stuurde, grotendeels overgenomen.

Verlichting lasten

  • De maximale renteaftrek vennootschapsbelasting wordt verhoogd.
    De ‘earnings-stripping’-regel beperkt de aftrek van de rentekosten momenteel tot 20 procent van de fiscale EBITDA van de belastingplichtige. Het kabinet stelt nu voor het percentage van 20 procent te verhogen naar 25 procent met ingang van 2025. Hierdoor wordt weer een groter bedrag aan rente op vreemd vermogen aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
  • De door het vorige kabinet in de Voorjaarsnota 2024 vermelde verlaging van de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers in de inkomstenbelasting wordt teruggedraaid. Deze blijft nu staan op 12,7 procent. in plaats van 12,03 procent.
  • Energiebelasting gaat omlaag voor bedrijven in tweede schijf aardgas (tot 170.000 m3): 2025 -2,8 cent per m3. 

Toegang tot financiering

  • Eind dit jaar wordt de Financieringshub gelanceerd waarmee ondernemers laagdrempeliger toegang tot financiering moeten krijgen.

Hiervoor pleit BOVAG al langer.

Versobering

  • Salderingsregeling wordt voor kleinverbruikers met ingang van 1 januari 2027 beëindigd.
  • Giftenaftrek in inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en geven uit de vennootschap wordt beperkt.
  • Circulaire plastic-heffing per 2028. Deze heffing is bedoeld om het gebruik van nieuw (niet-gerecycled) plastic te belasten, met als doel de overgang naar een circulaire economie te bevorderen. De details van de heffing worden in de komende jaren verder uitgewerkt.

Werk aan de winkel

  • VEKI-regeling juist voor energie-intensieve mkb inzetten
    Er wordt in de Prinsjesdag-stukken van het ministerie Klimaat en Groene Groei gesproken over de VEKI-regeling. (Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie, met name gericht op de uitrol van bewezen CO2 -reducerende technologie voor proces-efficiency en energiebesparing met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar. "Ook het mkb maakt hier veel gebruik van", wordt gezegd. Echter alleen het mkb binnen de maakindustrie kan hier gebruik van maken. BOVAG vindt dat deze regeling voor het brede (energie intensieve) mkb ingezet moet kunnen worden en roept het kabinet op daar werk van te maken.
Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.