De pagina wordt geladen...

Bovag logo
BOVAG Ondernemersmonitor: ‘Meer werken moet lonen’
0%
Terug

BOVAG Ondernemersmonitor: ‘Meer werken moet lonen’

Laatste update 12 september 2024Leestijd: 2 min
Werkplaats

In de jongste editie van de ondernemersmonitor heeft BOVAG zijn leden – met Prinsjesdag in aantocht – onder meer gevraagd naar hun verlanglijst voor het nieuwe kabinet. Met stip op 1 staat: ’Meer werken moet lonen’. Ook het aanpakken van de regeldruk voor ondernemers wordt heel veel genoemd.

De top van de verlanglijst van BOVAG-ondernemers bestaat uit:

  • Meer werken moet lonen (62,1% noemde dit punt)
  • Nederlandse regels niet strenger dan Europese regelgeving (60,6%)
  • Handhaving van regels met meer begrip voor de ondernemer (46,9%)
  • Voorspelbaar en bestendig fiscaal beleid (42,5%)
  • De werkbaarheid/uitvoerbaarheid van nieuwe regels voor mkb-bedrijven (41,8%)

Liefst drie van de vijf meest genoemde ondernemerswensen gaan over regeldruk. Dat is dan ook een speerpunt van BOVAG in de lobby. Een lobby waarin BOVAG samen optrekt met MKB-Nederland. Zie ook dit artikel.

Voorspelbaarheid van met name de autofiscaliteit is natuurlijk al jaren een zorg van BOVAG en het is zeker iets waar BOVAG het nieuwe kabinet op aanspreekt.

Als het gaat om de periodiek terugkerende vragen in de BOVAG Ondernemersmonitor, dan valt op dat het aantal bedrijven dat veranderingen doorvoert in de bedrijfsvoering weliswaar stabiel is, maar dat we wel een verschuiving zien. Het percentage dat werk maakt van verduurzaming daalt zo’n 4 procentpunt naar 40 procent. Het percentage ondernemers dat nieuwe bedrijfsactiviteiten opstart, stijgt daarentegen met 8,5 procentpunt naar 28,2 procent.

Elke ondernemersmonitor vraagt BOVAG ook naar de actuele problemen waar ondernemers tegenaanlopen. Deze editie valt op dat het percentage ondernemers dat de oplopende personeelskosten (55,5%) en het tekort aan personeel (50,2%) noemt, blijft oplopen. Het percentage ondernemers dat klaagt over de hoge energiekosten daalt, maar staat nog steeds in de top 4, met 30,8%.

Alle resultaten van de BOVAG Ondernemersmonitor, editie september 2024, vind je hieronder.


Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.