De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Hanteer de BOVAG-richtlijnen bij een vakbondsbezoek
0%
Terug

Hanteer de BOVAG-richtlijnen bij een vakbondsbezoek

Laatste update 10 oktober 2024Leestijd: 3 min
Mensen op een rijtje

BOVAG heeft het signaal gekregen dat vakbonden weer bij bedrijven langsgaan, als voorbereiding op de cao-onderhandelingen. De huidige cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf loopt namelijk af op 31 januari 2025, en de onderhandelingen voor de nieuwe cao starten op woensdag 6 november. Wat moet je doen als er iemand bij jou op de stoep staat? Vakbonden mogen bedrijven bezoeken om met medewerkers in gesprek te gaan. Je bent verplicht om hieraan mee te werken, maar je hoeft niet overal in mee te gaan. BOVAG heeft een aantal richtlijnen opgesteld die je helpen om met zo’n bezoek om te gaan.

Soms willen vakbondsleden die niet in jouw bedrijf werken of vakbondsbestuurders een toelichting komen geven op de cao-onderhandelingen. Zij willen flyers uitdelen of met medewerkers praten. Je hoeft dat niet onmiddellijk toe te staan. Wel moet de vakbond op een bepaald moment met jouw medewerkers kunnen spreken. Het is verstandig om daar afspraken over te maken. Je kunt dan samen een geschikt moment kiezen, bijvoorbeeld in de pauze. Zo ondervinden de dienstverlening aan klanten en andere bedrijfsprocessen geen of zo min mogelijk hinder.

Richtlijnen

BOVAG heeft de volgende adviezen om een vakbondsbezoek fatsoenlijk en in goed overleg te laten verlopen:

  1. Laat het bezoek toe en ga in gesprek met de vakbondsvertegenwoordiger. Dit geeft jou als ondernemer de mogelijkheid te vertellen wat jij belangrijk vindt en hoe je zaken geregeld hebt. Het is echter wel verstandig om afspraken te maken over tijdstip, duur, wijze en plaats daarvan.
  2. Geef de vakbond de mogelijkheid om binnen het bedrijf met de medewerkers te spreken. Dit hoeft niet binnen werktijd te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook tijdens de lunchpauze of aansluitend na werktijd in de kantine plaatsvinden. Medewerkers kunnen vervolgens uiteraard zelf bepalen of zij hier hun tijd aan willen besteden.
  3. BOVAG adviseert ondernemers om het bezoek van de vakbondsvertegenwoordiger zelf niet bij te wonen. Het is ook niet aan te raden de discussie aan te gaan over de juistheid van de verschillende standpunten. Belangrijk is om de rust te bewaren en de gevolgen voor jouw bedrijf te minimaliseren. Blijf in gesprek met jouwmedewerkers.

Bovenstaande richtlijnen gelden alleen voor bezoeken van externe vakbondsconsulenten.

Kijk hier voor meer informatie over de richtlijnen bij een vakbondsbezoek. Heb je vragen? Bel dan met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.