De pagina wordt geladen...
Op basis van de internationale ILO-verdragen van de Verenigde Naties moeten vakbonden bedrijven kunnen bezoeken om daar met werknemers – die dat willen – in gesprek te gaan. Dit is het zogenaamde vakbondsrecht. Meewerken aan zo’n bezoek is verplicht, maar je hoeft wat BOVAG betreft niet overal in mee te gaan. BOVAG vindt dat deze bezoeken op een fatsoenlijke manier en in goed overleg tussen ondernemer en vakbond plaats moeten vinden. Daarvoor kun je deze richtlijnen gebruiken.
Soms willen vakbondsleden die niet in jouw bedrijf werken een toelichting komen geven op de cao-onderhandelingen. Zij willen flyers uitdelen of met je medewerkers praten. Je hoeft dat niet onmiddellijk toe te staan. Wel moet de vakbond op een bepaald moment met je medewerkers kunnen spreken. Het is verstandig om daar afspraken over te maken. Je kunt dan samen een geschikt moment kiezen. Zo ondervinden de dienstverlening aan klanten en andere bedrijfsprocessen geen of zo min mogelijk hinder.
Samenvattend geven wij in geval van een vakbondsbezoek het volgende advies:
Bovenstaande richtlijnen gelden alleen voor bezoeken van externe vakbondsconsulenten.
Is een van jouw medewerkers vakbondskaderlid en wil de medewerker binnen je bedrijf informatie over de vakbond verspreiden? Dan moet deze werknemer daar de ruimte voor krijgen. Het is vakbondskaderleden namelijk toegestaan informatie te verspreiden in de onderneming waarin zij werkzaam zijn. Zij mogen in verband hiermee niet door hun werkgever worden benadeeld. Dit is bepaald in de cao’s (artikel 11 cao MvT; artikel 8 cao T&W; artikel 5b cao Carrosserie). Beroept een vakbondskaderlid in jouw onderneming zich op deze afspraak? Maak dan afspraken over tijdstip, duur, wijze en plaats van de informatieverstrekking. Het moet uiteraard gebeuren op een manier waarbij het werk niet onnodig verstoord wordt.
Vragen hierover? Bel met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00.