Bovag logo
Erkenning RI&E Carrosseriebedrijven vervallen
0%
Terug

Erkenning RI&E Carrosseriebedrijven vervallen

Laatste update 05 februari 2024Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

Per 1 januari 2024 is de erkenning van het Steunpunt RI&E vervallen voor bedrijven die werken onder de cao Carrosseriebedrijven. Ben je toe aan een nieuwe Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), dan zal die moeten worden getoetst door een kerndeskundige. BOVAG maakt zich hard voor een regeling waarbij voor kleinere bedrijven de toetsing niet meer nodig is, maar zo ver is het nog niet. Let op: het hebben van een actuele RI&E is verplicht.

Voor bedrijven die vallen onder de cao Carrosseriebedrijven is er sinds 1 december 2023 daarnaast een nieuwe portal beschikbaar voor het invullen van de verplichte RI&E. Een nieuwe RI&E kan in het nieuwe AMS-systeem worden ingevuld.

De RI&E is het hart van veilig en gezond werken in het bedrijf en vormt de basis van het arbobeleid. Met de RI&E krijg je inzicht in de risico’s die spelen. Daarmee kan je een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te beheersen. Het hebben van een actuele RI&E en een plan van aanpak is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. De Arbeidsinspectie controleert hier dan ook op.

Meer informatie over de RI&E vind je hier.

Nieuwe RI&E-portal

Sinds 1 december 2023 is er een nieuwe RI&E-portal beschikbaar voor bedrijven die vallen onder de Cao Carrosseriebedrijven. Sinds die datum moet de RI&E ingevuld te worden via het ArboManagementSysteem (AMS).

Was je al gebruiker van de oude RI&E-manager? Dan heb je bericht met meer informatie over het aanmaken van een account in het nieuwe AMS-systeem ontvangen. Die informatie is afkomstig van beheerder ‘Kader’.

Had je geen RI&E in de oude portal? Dan moet je eerst een account aanmaken met jouw CoMetec-nummer (dit nummer staat op de facturen die je van CoMetec ontvangt), waarna je de volledige RI&E kunt invullen in het nieuwe AMS-systeem.

Lees ook:

In het nieuwe AMS-systeem zijn standaard drie vragenlijsten geselecteerd, namelijk:

  • Carrosseriebouw
  • Schadeherstel
  • Specialisten

Dit kan je gemakkelijk zelf wijzigen door de betreffende vragenlijst te selecteren en eventueel te verwijderen als deze niet voor jouw bedrijf van toepassing is.

Erkenning Steunpunt RI&E

Per 1 januari 2024 is de erkenning van het Steunpunt RI&E vervallen. Dit heeft als vervelend gevolg dat er voor de branche geen erkend branche-instrument meer beschikbaar is. Er is nog wel een RI&E, maar zonder erkenning/groen vinkje bij steunpunt RI&E. Dit betekent dat er een toetsingsverplichting geldt voor iedere onderneming met personeel, zie ook het onderstaande schema waarin de situatie is omcirkeld. Zonder toetsing door een kerndeskundige is er formeel geen geldige RI&E.

RI&E

BOVAG begrijpt dat dit geen leuke boodschap voor de branche is en zeker niet voor het (kleinere) mkb. Achter de schermen is BOVAG druk bezig om een oplossing voor de branche te vinden, zodat kleine werkgevers (met maximaal 25 werknemers) de RI&E niet meer hoeven te laten toetsen. Zodra er nieuws of ontwikkelingen zijn, informeert BOVAG u hier direct over.

Zoals gezegd, moet ieder bedrijf met personeel te beschikken over een actuele RI&E. Als vuistregel geldt dat een actualisatie van de RI&E eens per drie jaar wordt uitgevoerd, tenzij door grote wijzigingen eerdere actualisatie nodig is.

Heeft jouw bedrijf op dit moment een actuele RI&E? Dan is dat voor dit moment voldoende en hoef je geen actie te ondernemen.

Is de RI&E niet meer actueel of wil je een nieuwe RI&E aanmaken? Dan kan dat sinds 1 december in het nieuwe AMS-systeem. Die zal dus ook getoetst moeten worden door een kerndeskundige.

Vragen?

Heb je vragen over het gebruik van het AMS? Dan kan je terecht op de FAQ-pagina voor gebruikers van het AMS. Mocht het antwoord op je vraag niet op onze FAQ-pagina te vinden zijn, dan kan je contact opnemen met de Helpdesk van EHS Services. De Helpdesk is telefonisch bereikbaar op 085-200 61 59 of per mail via christa@ehs-services.nl.

Heb je andere vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.