De pagina wordt geladen...
Werk jij met een modelovereenkomst vrije vervanging van de Belastingdienst wanneer je met zzp’ers werkt? Let op, want de Belastingdienst trekt zijn goedkeuring voor deze modelovereenkomst per 1 januari 2024 in. BOVAG legt je uit wat je dan kunt doen. Voordat je verder leest: dit geldt alleen wanneer je met het model vrije vervanging werkt. Voor andere modellen, bijvoorbeeld die van werkgeversgezag, geldt onderstaande niet.
De Belastingdienst kent een aantal modelovereenkomsten om de werkwijze tussen een opdrachtgever en een zpp’er vast te leggen. Één van die modellen is gebaseerd op de mogelijkheid van de zzp’er om zich te laten vervangen (vrije vervanging). Dat was een kenmerkend verschil tussen een medewerker en een zzp'er. Bij een arbeidsovereenkomst moet de medewerker namelijk zelf het werk uitvoeren. Maar in de ‘Deliveroo-uitspraak’ heeft de Hoge Raad geoordeeld dat er ook bij de afspraak van de mogelijkheid tot vrije vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst. Lees hier meer over die uitspraak. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring voor deze modelovereenkomst per 1 januari 2024 in.
Als je een model voor vrije vervanging gebruikt, moet je actie ondernemen.
Op dit moment geldt er een handhavingsmoratorium. Dat betekent dat je aan de wetgeving moet voldoen en dus goed moet afwegen en vastleggen of je met een medewerker of een zzp’er werkt. Dit om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Maar als je een controle krijgt, worden er geen boetes opgelegd. Je krijgt aanwijzingen waarmee je aan de slag moet. Alleen als er sprake is van kwaadwillendheid worden boetes uitgedeeld.
Heb je vragen over het verdwijnen van de modelovereenkomst gebaseerd op vrije vervanging? Of een andere vraag over het werken met een zpp’er? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.