De pagina wordt geladen...
Om Nederland klaar te maken voor de mobiliteit van morgen, moet het nieuwe kabinet vervoerstromen beter aan elkaar knopen én spreiden. Tegelijkertijd investeert het ondanks – maar ook vanwege - de coronacrisis in de mobiliteit en de infrastructuur. Dat is de brede coalitie van 25 partijen in de Mobiliteitsalliantie (waaronder BOVAG) alvast overeen gekomen voor de mobiliteitspassage in het nieuwe Regeerakkoord. Zo gaan slim gebruik van bestaande infrastructuur en noodzakelijke investeringen in mobiliteit hand in hand.
Frits van Bruggen, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie: “We snakken er met z’n allen naar om ons straks weer vrij te kunnen bewegen. Mobiliteit maakt dat mogelijk. Investeren in mobiliteit is daarnaast onmisbaar voor de woningbouwopgave, versterkt onze economie, draagt bij aan een beter klimaat en maakt het mogelijk om maatschappelijk mee te doen. Om het komende kabinet een handje te helpen, hebben we alvast met onze eigen coalitie van 25 partijen een mobiliteitsparagraaf geschreven voor het Regeerakkoord.”
Nu bungelt Nederland met minder investeringen in mobiliteit als percentage van het BBP dan bijvoorbeeld Bulgarije of Polen lijdzaam in de Europese middenmoot. Ook omdat we als Nederland aantrekkelijk willen blijven voor bedrijven om zich hier te vestigen, zal er tot 2040 drie miljard euro per jaar extra naar mobiliteit moeten. Daarmee kunnen investeringen worden gedaan waarmee we én bestaande achterstanden in onderhoud aan wegen en OV infrastructuur wegwerken èn waarmee we internationaal weer voorop komen te lopen.
Steven van Eijck, vice-voorzitter Mobiliteitsalliantie: “De voortekenen voor meer investeringen in een betere bereikbaarheid van Nederland zijn gunstig. Niet alleen vanwege de lage rente, maar ook omdat bijna alle politieke partijen komende jaren volop extra willen investeren in bereikbaarheid. Dit is een belangrijke steun in de rug voor ons pleidooi, maar de bloemen worden pas bij de finish uitgereikt.”
De Mobiliteitsalliantie neemt het nieuwe kabinet alvast werk uit handen met een 7-puntenplan dat een op een kan worden overgenomen in het nieuwe Regeerakkoord. Een aantal van die punten:
Download
de volledige conceptpassage van het Regeerakkoord.
Op donderdag 4 maart organiseerde de Mobiliteitsalliantie het Grote Mobiliteitsdebat. Acht (kandidaat) Kamerleden kruisten hier de degens op een divers aantal stellingen over mobiliteit. U kunt de samenvatting van het debat lezen en/of de uitzending terugkijken.
BOVAG-voorzitter Han ten Broeke legde op donderdagmorgen de plannen uit op BNR Nieuwsradio. Luister hier het fragment terug.