De pagina wordt geladen...
De bpm-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen, vervalt vanaf 1 januari 2025. Wat worden de tarieven volgend jaar? Wat betekent dit voor gebruikte bestelauto’s? En hoe zit het met de overgangsregeling? De Belastingdienst geeft antwoord op vijf nieuwe veelgestelde vragen.
De meest opvallende bpm-wijziging voor bestelauto’s is het vervallen van de ondernemersvrijstelling. Het gaat dan om bestelauto’s met een Datum Eerste Toelating (hierna: DET) vanaf 1 januari 2025. Net als voor personenauto’s wordt de bpm vanaf 2025 ook voor de bestelauto berekend over de CO2-uitstoot. Hiervoor gaat een vast tarief gelden per gram/km CO2-uitstoot. Het tarief voor 2025 bedraagt € 74,41 per gram/km.
Bestelauto’s zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische bestelauto’s, zijn door dit nieuwe CO2-afhankelijke tarief in 2025 vrij van bpm.
Per 1 januari 2025 vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers met een bestelauto. Wel geldt daarbij een overgangsregeling. Met die overgangsregeling blijven voor bestelauto’s met een Datum Eerste Toelating (DET) van uiterlijk 31 december 2024 de wettelijke bepalingen over de ondernemersvrijstelling voor bestelauto’s van kracht zoals die luiden op 31 december 2024. Maak je dus al gebruik van de ondernemersvrijstelling, dan kun je de bestelauto zonder bpm blijven rijden.
Voor nieuwe inschrijvingen van bestelauto’s met een DET van uiterlijk 31 december 2024 kan de bpm-vrijstelling ook alsnog gelden als je aan de voorwaarden van die vrijstelling voldoet. Van een bestelauto in de zin van deze overgangsregeling is sprake als de bestelauto op 31 december 2024 al aan de fiscale inrichtingseisen voldoet. De overgangsregeling geldt niet voor een personenauto (‘geel kenteken’) die weliswaar een DET van uiterlijk 31 december 2024 heeft, maar die in 2025 of later wordt omgebouwd van ‘geel kenteken’ naar ‘grijs kenteken’.
Verkoop je een vrijgestelde bestelauto aan een andere ondernemer? Dan mag je de doorschuifregeling bpm voor ondernemers gebruiken. Je mag de doorschuifregeling ook gebruiken als een bestelauto in de handelsvoorraad van jouw bedrijf is opgenomen en daarna aan een ondernemer wordt verkocht.
Wordt jouw bestelauto bij invoer op of na 1 januari 2025 voor de bpm aangemerkt als ‘nieuw motorrijtuig’? Dan kun je vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van de ondernemersvrijstelling voor een bestelauto met een DET van 31 december 2024 of eerder. De kwalificatie als ‘nieuw motorrijtuig’ zorgt er op zichzelf dus niet voor dat de overgangsregeling niet geldt. Voorwaarde is wel dat je voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersvrijstelling.
De teruggaafregeling van bpm voor de bestelauto van iemand met een handicap die voor het vervoer van zijn of haar niet-opvouwbare rolstoel is aangewezen op een bestelauto, blijft bij de wijzigingen per 2025 bestaan. Wel verandert er iets in de systematiek. Tot en met 2024 moet de tenaamgestelde van een bestelauto de bpm afdragen. Bestaat er recht op deze teruggaaf, dan kan de teruggaaf direct op de aangifte verrekend worden. Vanaf 2025 draagt degene die de bestelauto bij RDW inschrijft in het kentekenregister de bpm af. Meestal is dat de importeur of de ombouwer van de bestelauto. Zij berekenen de bpm aan de tenaamgestelde door. Deze tenaamgestelde kan de bpm bij de Belastingdienst terugvragen.
Is de ondernemer die de kentekeninschrijving aanvraagt een ‘art. 8-vergunninghouder’ voor de bpm, dan kan deze voorfinanciering voorkomen worden door gebruik te maken van een ‘Teruggaafverklaring’. Daarmee geeft de tenaamgestelde van de bestelauto aan dat hij of zij recht heeft op de teruggaaf van bpm, en deze bpm wil verrekenen met de af te dragen bpm. Met de deze Teruggaafverklaring kan de inschrijver de bpm verrekenen op zijn eigen maand- of kwartaalaangifte, zodat er per saldo geen bpm op deze bestelauto wordt afgedragen. De bestelauto kan dan zonder bpm worden gefactureerd. Het nieuwe formulier voor de Teruggaafverklaring staat per 1 januari 2025 op de website van de Belastingdienst.
Kijk voor meer antwoorden op veelgestelde vragen op mijn.bovag.nl/bpm.