De pagina wordt geladen...
Tv-programma Kassa stelt in de aflevering van 22 juli winkels aan de kaak die fatbikes verkopen die harder dan 25 km/u kunnen rijden en soms zelfs een gashendel hebben. Deze opvoerde fatbikes zijn populair onder jongeren onder de zestien, die er zonder helm mee aan het verkeer deelnemen. Kassa bezocht acht winkels, waarvan er vijf bereid zijn om een fatbike voorafgaand aan de verkoop op te voeren of er een gashendel op te zetten. BOVAG benadrukt in de uitzending dat het opvoeren voor BOVAG-leden verboden is.
Ronald Henry van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt aan Kassa uit dat dat de fatbike door het opvoeren of het aanbrengen van een gashendel eigenlijk geen fiets meer is, maar een bromfiets. Dat betekent eigenlijk dat deze een typegoedkeuring nodig heeft en er nog andere regels bij komen kijken: een minimumleeftijd van zestien jaar voor de berijder, een brommerrijbewijs, helmplicht en een verzekering. Winkeliers die opgevoerde e-bikes (want dat zijn fatbikes feitelijk) verkopen, riskeren een last onder dwangsom van 15.000 euro. Alleen de disclaimer van de winkel aan de koper dat de opgevoerde fatbike niet op de openbare weg gebruikt mag worden, is niet voldoende.
Paul de Waal van BOVAG laat in de uitzending weten dat het verontrustend is dat er zo makkelijk aan een opgevoerde fatbike is te komen. “Het is ingewikkeld dat het opvoeren zelf niet verboden is, maar het verkopen daarvan en het rijden op de openbare weg met een opgevoerde fatbike wel. Dat is een maas in de wet.” BOVAG wil dat de politiek dit aanpakt en dat het verbod in de wet wordt vastgelegd. Paul legt daarnaast uit dat de BOVAG-lidmaatschapseisen verder gaan dan de huidige wetgeving en dat daar al in is vastgelegd dat leden voertuigen niet mogen opvoeren of voorzien van een gashendel. Leden die dit wel doen, worden erop aangesproken.
Kassa bezocht diverse BOVAG-fietsbedrijven. Geen enkele daarvan wilde een opgevoerde fiets verkopen of een fiets opvoeren. De meeste bezochte scooterbedrijven wilden dat wel. Één scooterbedrijf was BOVAG-lid. Dat bedrijf meldde desgevraagd aan de undercover journalist dat je een fatbike zelf kunt opvoeren. Ook dat vindt BOVAG onwenselijk en het bedrijf is daar door BOVAG dan ook op aangesproken.
BOVAG waarschuwde leden al eerder dat het opvoeren en modificeren van e-bikes forse consequenties kan hebben. BOVAG roept leden op om dit uit het oogpunt van verkeersveiligheid en regelgeving niet te doen. Lees daar meer over in dit bericht: