De pagina wordt geladen...
De afdeling Rijscholen van BOVAG gaat u helpen met het maken van de verplichte Risico-inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) en plan van aanpak. Er komt een zogeheten branche-RI&E-instrument waarmee u deze relatief makkelijk op kunt stellen.
Als werkgever met personeel bent u wettelijk verplicht om een Risico-inventarisatie & -Evaluatie te hebben. Deze vormt de basis van uw arbobeleid. Heeft u geen RI&E, dan riskeert u een boete. Er zijn uitzonderingen op de RI&E-plicht. Op de website van Steunpunt RI&E kunt u nagaan of deze op u van toepassing zijn.
Bent u RI&E-plichtig, dan moet u (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van uw werknemers. Dit onderzoek heet een RI&E en moet schriftelijk worden vastgelegd. In een plan van aanpak (pva) moet u aangeven binnen welke termijn uw bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s, en wat deze maatregelen opleveren.
De Inspectie SZW controleert sinds vorig jaar zomer via steekproeven of mobiliteitsbedrijven een RI&E hebben. Veel bedrijven vinden het uitvoeren van een RI&E echter niet gemakkelijk. BOVAG krijgt er de laatste tijd ook steeds meer vragen over van rijscholen. Om u te helpen met het maken van een RI&E ontwikkelt BOVAG daarom een branche-RI&E-instrument. Dit is een voorbeeld-RI&E dat is afgestemd op veelvoorkomende risico’s in de rijscholenbranche. Als u dit instrument gebruikt weet u zeker dat u geen risico’s over het hoofd ziet en wordt u niet lastig gevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit maakt het opstellen van een RI&E nét even makkelijker, dan wanneer u het allemaal zelf doet.
BOVAG informeert u als het branche-RI&E-instrument beschikbaar is. U kunt het dan gebruiken en invullen. Daarna neemt u contact op met een arbodeskundige, die bij u langskomt om te controleren of de RI&E juist is ingevuld. Is dat het geval, dan voldoet u aan de eisen die de wet aan de RI&E stelt. In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Uitgangspunt is dat uw RI&E actueel dient te zijn. Een RI&E moet bijgesteld en opnieuw getoetst worden als er in uw bedrijf iets verandert in de werkmethoden, de werkomstandigheden of bij technische innovaties.
Heeft u vragen over RI&E? Veel algemene informatie vindt u op de website van Steunpunt RI&E. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.