De pagina wordt geladen...

Bovag logo
ARBO in de spotlight: plan van aanpak RI&E
0%
Terug

ARBO in de spotlight: plan van aanpak RI&E

Laatste update 07 februari 2023Leestijd: 5 min
Artikel header afbeelding

Geen baan is zonder gezondheidsrisico's. In de werkplaats wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en is er zwaar tilwerk. Het personeel op kantoor kijkt veel naar een beeldscherm. Een rij-instructeur werkt lang in dezelfde houding en personeel met klantcontact kan te maken krijgen met agressie en geweld. Ondanks dat gezondheid voor zowel werkgever als werknemer belangrijk is, zien we dat arbeidsomstandigheden (arbo) in de praktijk niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zetten we bij BOVAG regelmatig arbo in de spotlight. Deze keer: de RI&E en het plan van aanpak. Wettelijk verplicht en een lidmaatschapseis van BOVAG.

Een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is het hart van veilig en gezond werken in je bedrijf en vormt de basis van het arbobeleid. Het is een vragenlijst waarmee je inzicht krijgt in de risico’s die bij je bedrijf spelen. Daarmee kun je een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te beheersen. Het hebben van een RI&E en een plan van aanpak is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Zowel vanuit de wet als vanuit het BOVAG-lidmaatschap. De Arbeidsinspectie controleert hierop (en kan een boete opleggen) en BOVAG checkt het tijdens de schouwing.

BOVAG-RI&E of branche-erkende RI&E

Voor alle BOVAG-leden is er een RI&E beschikbaar. Voor rijscholen heeft BOVAG een eigen RI&E ontwikkeld. Na het invullen van de RI&E en het daaropvolgende plan van aanpak moet de RI&E nog getoetst worden door een deskundige. Als je bedrijf valt onder de cao van Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven, de tank- en wasbedrijven of de schadeherstelbedrijven, dan kun je gebruikmaken van een branche-erkende RI&E. Dat betekent dat naast BOVAG/werkgeversorganisatie ook de vakbonden hebben ingestemd met die RI&E. Voordeel is dat kleinere werkgevers (tot 25 werknemers) de ingevulde RI&E en plan van aanpak niet meer door een deskundige hoeven te laten toetsen. Grotere werkgevers moeten dat nog wel.

Waar te vinden?

De RI&E is te vinden via onderstaande links:

Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven

Tank en Was

Voor de MvT en Tank en Was kun je de eerste keer een inlog aanmaken met je CoMetec-nummer (voorheen MN-nummer). Daarna kun je inloggen met je zelfgekozen gegevens. Autobedrijven met een tankstation vallen wel onder de cao MvT (zie boven).

Rijscholen
Voor de eerste keer inloggen heb je inloggegevens nodig. Die heb je vorig jaar januari van ons via de mail gehad. Heb je de gegevens niet meer? Dan kun je deze bij de afdeling opvragen (rijscholen@bovag.nl). Heb je al een inlog aangemaakt, dan kun je inloggen met die gegevens.

Carrosseriebedrijven gaan dit jaar overstappen naar een nieuw systeem voor de RI&E. De verwachting is dat dit uiterlijk in het tweede kwartaal van dit jaar gaat gebeuren. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte. Op dit moment is de RI&E te vinden via Inloggen - RIE Manager (humancapitalcare.nl).

Hulp nodig?

De RI&E’s zijn zo gemaakt dat je deze zelf kunt invullen. Een extra voordeel daarvan is dat je met een bewuste blik op veilig en gezond werken je bedrijf bekijkt. Je kunt er ook voor kiezen om de RI&E door een deskundige op te laten stellen. Partijen als een Arbodienst en Innovam leveren deze betaalde dienstverlening.

Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (OOMT) organiseert dit jaar een aantal keer de workshop RI&E in een halve dag. Hierin maak je onder begeleiding van een deskundige de RI&E-rapportage en het Plan van Aanpak. De eerste is 2 februari in Zwolle. Voor andere data en plaatsen of meer informatie, kijk hier.

Grote bedrijven

Speciaal voor grote bedrijven organiseert OOMT een aparte workshop Ri&E. Hierin wordt uitgelegd hoe je met de nieuwe branche RI&E je voordeel kunt doen. Onder andere door onder een account RI&E's voor meerdere vestigingen aan te maken. En meer tips om tijd te besparen en overzicht te bieden. Bij OOMT kun je meer informatie krijgen over data en tijdstippen en hier kun je je direct aanmelden.

Vragen?

Wil je meer weten over de RI&E en het plan van aanpak? Kijk in ons dossier op Mijn BOVAG - Arbeidsomstandigheden. Of neem contact op met je eigen arbodienst of met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.