De lidmaatschapseisen en -schouwingen van BOVAG: hoe zit het ook alweer?

Laatste update 10 januari 2024 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft lidmaatschapseisen, zodat alleen de betere bedrijven lid kunnen zijn van BOVAG en het BOVAG-keurmerk mogen dragen. Of aan die eisen wordt voldaan, controleren we met de online lidmaatschapscheck en door middel van schouwingen. Hieronder leggen we nog eens uit hoe dat zit en in zijn werk gaat.

Het BOVAG-keurmerk is ijzersterk. Het trekt en bindt klanten én het zorgt voor vertrouwen en geloofwaardigheid in de lobby en bij de pers. BOVAG is dan ook erg zuinig op dit keurmerk. Daarom kan niet zomaar elk bedrijf lid zijn van BOVAG. BOVAG is streng ‘aan de poort’ bij nieuwe leden. Daarnaast worden bestaande leden ook met regelmaat gecontroleerd. Dat gaat via een online lidmaatschapscheck en via een fysieke schouwing op het lid-bedrijf. BOVAG checkt op deze manieren of een bedrijf voldoet aan de lidmaatschapseisen en aan wet- en regelgeving.

Lidmaatschapscheck

Als je aan de beurt bent, ontvang je per e-mail een uitnodiging om de online lidmaatschapscheck in te vullen. Die lidmaatschapscheck geeft een goed beeld wat BOVAG van jou verwacht. Ook helpt de lidmaatschapscheck om te (gaan) voldoen aan wet- en regelgeving.

Schouwing

Na het invullen van de lidmaatschapscheck belt bureau Vibber om een afspraak voor de schouwing te maken. Vibber is een onafhankelijk bedrijf en komt in opdracht van BOVAG bij jou langs voor de schouwing. Let op: meewerken aan een schouwing is verplicht vanuit het Algemeen Verenigingsreglement! Tijdens de schouwing wordt een rapport opgemaakt. Na opmaak ontvang je het rapport en dat geeft je een mooi inzicht in jouw bedrijf.

Consequenties

Zijn er zaken niet, of niet helemaal op orde, dan bekijkt BOVAG samen met het lidbedrijf hoe dat op lossen is via een verbetertraject. Daar krijgt een bedrijf ook voldoende tijd voor. Wil een ondernemer niet aan de kwaliteitseisen van BOVAG voldoen, of lukt het een bedrijf, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk niet om aan de wet of lidmaatschapseisen te voldoen, dan kan de uiterste consequentie zijn dat het lidmaatschap door BOVAG wordt opgezegd. BOVAG zal er van zijn kant alles aan doen om die situatie te voorkomen, maar kan hier uiteindelijk wel toe beslissen, als imago en geloofwaardigheid van BOVAG en het BOVAG-merk in het geding zijn.

Vragen?

Heb je vragen? Kijk voor meer informatie mijn.bovag.nl/schouwingen of bel met jouw BOVAG-adviseur!

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring