Ledendag BOVAG Aanhangwagenbedrijven: dit waren de belangrijkste punten

Laatste update 11 april 2024 Leestijd: 5 min

De jaarlijkse ledenbijeenkomst van BOVAG Aanhangwagenbedrijven stond in het teken van onder andere de impact van de elektrificatie op de aanhangwagenbranche en werkplaatsrendement. Zo’n vijftig leden waren op maandag 8 april aanwezig in Fort de Batterijen in Nieuwegein. Heb je deze bijeenkomst gemist of wil je nog eens nalezen wat er is verteld? Bekijk dan de informatie op deze pagina.

Algemene ledenvergadering

De ledendag startte met een korte ALV. De aanwezige leden stemden ermee in dat Sander van Stenis (H. van der Smit Aanhangwagens, Alphen aan den Rijn) namens BOVAG Aanhangwagenbedrijven plaatsneemt in de ledenraad. Daarnaast is afscheid genomen van bestuurslid Harm Peters (Peters Aanhangwagens, Heesch). Hij legt zijn functie neer na de eerste termijn, maar heeft wel aangegeven beschikbaar te blijven voor de afdeling op technisch gebied. Harm is hartelijk bedankt voor zijn bijdrage in het bestuur. Het bestuur van BOVAG Aanhangwagens bestaat nu uit (zie ook de foto onderaan deze pagina):
  • Camiel Bouwman (Bouwman Aanhangwagens, Groningen)
  • Luviek Maassen (Maassen Aanhangwagens, Egchel)
  • Jack Oosterwijk (Jack Oosterwijk Aanhangwagens, Sleeuwijk)
  • Marco Oudshoorn (Ko van den Berg Aanhangwagens, Utrecht)
Branchemanager Claudia van Engelenburg heeft tijdens de algemene ledenvergadering teruggekeken op het afgelopen jaar en belangrijke BOVAG-projecten gedeeld die dit jaar spelen. Inmiddels is een groot deel van de aanhangwagenbedrijven al over op de nieuwe keuringsmethode. Aanhangwagenbedrijven die aan het eind van het jaar de BOVAG Onderhoudsbeurt willen blijven uitvoeren, moeten snel de overstap gaan maken. Meer informatie en veelgestelde vragen zijn te vinden op mijn.bovag.nl/keurenmetamtek. Ondernemers en hun keurmeester(s) kunnen nog een leden-bezoeken-ledendag bijwonen op donderdag 23 mei bij Ko van den Berg Aanhangwagenbedrijven (Utrecht) om met eigen ogen te zien hoe de keuringsmethode werkt en hoe je soepel overstapt op keuren met Amtek. 

Tijdens de ALV is de kostprijsberekeningstool voor aanhangwagenbedrijven gepresenteerd. De tool brengt de kostenstructuur van je bedrijf in kaart, zodat je een onderbouwd uurtarief kunt vaststellen. Er is een eenvoudige en een uitgebreide variant beschikbaar. Meer informatie: Hannie Stappers van BOVAG was aanwezig om te vertellen over de CSRD-wetgeving en wat dit betekent voor BOVAG-leden. Ook al is je aanhangwagenbedrijf op dit moment niet rapportageplichtig, dan kun je alsnog te maken krijgen met deze wetgeving. Grotere, CSRD-plichtige bedrijven gaan informatie opvragen in de keten die nodig hebben voor hun duurzaamheidsrapportages. BOVAG ontwikkelt een brancheformat voor leden, dat helpt bij het aanleveren van deze informatie. Dit format komt medio mei beschikbaar. Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/csrd

Elektrificatie en Monitor Lichte Bedrijfswagens

Tijdens de kennissessie lichtte Rogier Kuin van BOVAG toe hoe snel de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark gaat en wat de impact daarvan is op de aanhangwagenbranche. Ook de aankomende invoering van zero-emissiezones krijgt invloed op de branche. Tijdens deze sessie kwam naar voren dat leden begrijpen dat de elektrificatie nodig is, maar ze vinden het wel belangrijk dat er gekeken wordt of ook het praktisch uitvoerbaar is en dat elektrische voertuigen de aanhangwagens wel kunnen trekken. BOVAG vindt dit ook belangrijk, en neemt dit mee. Er is een werkgroep van aanhangwagenondernemers die zich buigt over elektrificatie en zero-emissiezones, die zorgt voor kennisuitwisseling binnen BOVAG. Zo bleek al dat er diverse ontheffingen en uitzonderingen zijn binnen de zero-emissiezones. Lees hier over deze werkgroep. Meer over zero-emissiezones vind je op mijn.bovag.nl/zero-emissie-stadslogistiek

Wijtze Terpstra van VMS|Insight presenteerde de Monitor Lichte Bedrijfswagens, die inzicht geeft in de samenstelling van de vloot lichte bedrijfswagens en welke keuzes ondernemers in de toekomst verwachten te maken bij de aanschaf van een bedrijfswagen. 

Werkplaatsrendement

De dag werd afgesloten met een diner, met een sessie over werkplaatsrendement. Paul Wagenaar van OOMT verzorgde deze sessie, waarbij veel interactie was met de zaal. Hij gaf veel simpele eye-openers, die aanhangwagenbedrijven direct kunnen toepassen in hun bedrijf.  

AWB-bestuur.jpg
Op de foto (van links naar rechts): Luviek Maassen (bestuurslid), Jack Oosterwijk (bestuurslid), Marco Oudshoorn (bestuurslid), Camiel Bouwman (bestuurslid), Sander van Stenis (ledenraadslid), Claudia van Engelenburg (branchemanager)

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring