De modelovereenkomst vrije vervanging met een zzp’er verdwijnt per 1 januari 2024 

Laatste update 09 november 2023 Leestijd: 3 min

Werkt u met een modelovereenkomst vrije vervanging van de Belastingdienst wanneer u met zzp’ers werkt? Let op want de Belastingdienst trekt zijn goedkeuring voor deze modelovereenkomst per 1 januari 2024 in. BOVAG legt u uit wat u dan kunt doen. Voordat u verder leest: dit geldt alleen wanneer u met het model vrije vervanging werkt. Voor andere modellen, bijvoorbeeld die van werkgeversgezag, geldt onderstaande niet. 

De Belastingdienst kent een aantal modelovereenkomsten om de werkwijze tussen een opdrachtgever en een zpp’er vast te leggen. Één van die modellen is gebaseerd op de mogelijkheid van de zzp’er om zich te laten vervangen (vrije vervanging). Dat was een kenmerkend verschil tussen een medewerker en een zzp'er. Bij een arbeidsovereenkomst moet de medewerker namelijk zelf het werk uitvoeren. Maar in de ‘Deliveroo-uitspraak’ heeft de Hoge Raad geoordeeld dat er ook bij de afspraak van de mogelijkheid tot vrije vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst. Lees hier meer over die uitspraak. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring voor deze modelovereenkomst per 1 januari 2024 in.  

Wat moet u doen? 

Als u een model voor vrije vervanging gebruikt, moet u actie ondernemen.  
  • U moet opnieuw beslissen of uw werkwijze voldoet aan de kenmerken van een arbeidsovereenkomst of dat er wel degelijk sprake is van werken met een zzp’er (een overeenkomst van opdracht genoemd). Er zou bijvoorbeeld uit kunnen komen dat er geen sprake is van werkgeversgezag. In dat geval is er via de Belastingdienst de modelovereenkomst geen werkgeversgezag te vinden. Om dit te beoordelen, kunt u de webmodule op ondernemersplein.kvk.nl gebruiken. 
  • Pas – zo nodig - de arbeidsrelatie vóór 1 januari 2024 aan door een arbeidsovereenkomst af te spreken of een toegestane modelovereenkomst te gebruiken.  
  • Controleer regelmatig hoe de werkzaamheden in de praktijk worden uitgevoerd. Zo kunt u bepalen of uw beoordeling vooraf van de arbeidsrelatie klopt. 

Handhaving 

Op dit moment geldt er een handhavingsmoratorium. Dat betekent dat u aan de wetgeving moet voldoen en dus goed moet afwegen en vastleggen of u met een medewerker of een zzp’er werkt. Dit om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Maar als u een controle krijgt worden er geen boetes opgelegd. U krijgt aanwijzingen waar u mee aan de slag moet. Alleen als er sprake is van kwaadwillendheid worden er boetes uitgedeeld.  

Vragen?  

Heeft u vragen over het verdwijnen van de modelovereenkomst gebaseerd op vrije vervanging? Of een andere vraag over het werken met een zpp’er?  Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring