De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Nawerking van de cao MvT, wat betekent dat voor u?
0%
Terug

Nawerking van de cao MvT, wat betekent dat voor u?

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Hoewel vakbonden en BOVAG op 30 oktober een onderhandelingsresultaat hebben bereikt voor een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven (MvT), is deze niet direct van kracht. De huidige cao MvT loopt op 31 oktober 2023 af en totdat een nieuwe cao is aangemeld bij het ministerie SZW, blijft de huidige cao gelden voor medewerkers die vóór 1 november 2023 in dienst zijn getreden. Welke gevolgen dat heeft en wat u het beste kunt doen, leest u hieronder.

Wanneer een cao na het aflopen nog blijft gelden, heet dat ‘nawerking’. De afspraken uit de cao zijn onderdeel geworden van de arbeidsovereenkomst met de medewerker. Voor nieuw personeel geldt die nawerking niet. Totdat er een nieuwe cao is aangemeld, is op deze groep medewerkers geen cao van toepassing. BOVAG adviseert om de verlopen cao ook toe te passen op nieuwe medewerkers. Wanneer de nieuwe cao van kracht wordt, zal deze namelijk met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 november 2023. En als u dan met nieuwe medewerkers wat anders heeft afgesproken, heeft u veel extra administratieve rompslomp.

Wettelijke proeftijd

Aangezien er vanaf 1 november tijdelijk geen cao van toepassing is, kunt u geen gebruikmaken van in de cao afgesproken afwijkingen van de wet. Een voorbeeld hiervan is de proeftijd. Vanaf 1 november 2023 kunt u alleen een proeftijd volgens de wettelijke regeling aangaan. Dit betekent een proeftijd van maximaal één maand bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar.

Heeft u nu al een arbeidsovereenkomst gesloten die na 31 oktober ingaat en met een proeftijd van 2 maanden? Dan heeft u een nietige proeftijd afgesproken. Dat betekent dat deze afspraak tijdens de nawerkingsperiode eigenlijk helemaal niet bestaat. Er is bij deze medewerker helemaal geen proeftijd van toepassing. Om dit op te lossen kunt u een addendum (bijlage) bij de arbeidsovereenkomst doen waarin staat dat de proeftijd door het aflopen van de cao per 31 oktober 2023 1 maand is in plaats van 2 maanden.

Generatiepact

Wanneer uw medewerkers gebruik willen maken van het Generatiepact, dan is dat ook na het aflopen van de huidige cao toegestaan. In de huidige situatie kunnen uw medewerkers tot 31 oktober 2024 starten met het Generatiepact.

Onderhandelingsakkoord

Er ligt inmiddels een onderhandelingsresultaat en dat wordt nu aan de achterbannen van BOVAG en de vakbonden voorgelegd. Daardoor duurt het nog minimaal zes weken voordat de cao algemeen verbindend kan worden verklaard door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarna de afspraken gelden voor de hele branche. BOVAG-bedrijven mogen al gebruik maken van de nieuwe afspraken op het moment dat de overeenkomst wordt aangeboden bij het ministerie. Dus ook de proeftijd van twee maanden kan weer gebruikt worden nadat de cao is aangemeld. Uiteraard houdt BOVAG u op de hoogte wanneer de cao is aangemeld.

Vragen

Heeft u vragen over de nawerking van de cao MvT? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies 030 659 53 00 of

ledenadvies@bovag.nl

.

Lees ook:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.