BOVAG en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao MvT

Laatste update 31 oktober 2023 Leestijd: 3 min

Vakbonden en BOVAG hebben vanavond een onderhandelingsresultaat bereikt inzake een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT). De vakbonden gaan dit akkoord nu voorleggen aan hun achterban. Bij BOVAG velt de ledenraad er een definitief oordeel over.

In het onderhandelingsresultaat is een loonsverhoging van 6 procent afgesproken per 1 januari 2024. Daarnaast volgt er een nominale loonsverhoging van 80 euro op 1 oktober 2024. Met name dat laatste pakt procentueel gunstig uit voor medewerkers in de lagere salarisschalen. Als het akkoord wordt omarmd door de achterban van de bonden en BOVAG, gaat de nieuwe cao in per 1 november 2023.

Cao voor een jaar    

Volgens BOVAG ligt er voor komend jaar een passende cao, gezien de inflatiecijfers van afgelopen jaar en dit jaar. Omdat de inflatie sterk aan het dalen is, is er gekozen voor een eenjarige cao. Hierdoor kan er in een volgende cao beter geanticipeerd worden op de omstandigheden van dat moment. 

Het akkoord doet tegelijkertijd ook recht aan de breedgedragen wens om de sector aantrekkelijk te houden voor personeel. Daarom worden bijvoorbeeld de jeugdlonen extra verhoogd vanaf 1 januari 2024 en is afgesproken om ook verkopers de cao-verhoging te geven over hun basissalaris.  

Andere afspraken tussen werkgevers en werknemers behelzen onder meer veilig en gezond werken en proeftuinen om te verkennen hoe de cao-afspraken verder gemoderniseerd kunnen worden, waarbij met name gekeken gaat worden naar flexibilisering. En tot slot is de werkingssfeer aangescherpt nadat vorig jaar ten onrechte ‘het importeren van voertuigen’ in de werkingssfeer terecht was gekomen. Dat is er nu weer uit. 

Nawerking cao MvT

Totdat de nieuwe cao is aangemeld, blijft de huidige cao gelden voor medewerkers die vóór 1 november 2023 in dienst zijn getreden. Dat heet ‘nawerking’. Voor nieuw personeel geldt die nawerking niet. U kunt dan geen gebruikmaken van cao-afspraken die afwijken van de wet. Een voorbeeld hiervan is de proeftijd. Vanaf 1 november 2023 kunt u alleen de wettelijke proeftijd overeenkomen. BOVAG-bedrijven mogen gebruik maken van de nieuwe afspraken op het moment dat de nieuwe cao wordt aangeboden bij het ministerie. Lees meer over de nawerking.

Uiteraard houdt BOVAG u op de hoogte van de voortgang en melden wij het ook als de cao MvT algemeen verbindend is verklaard.

Bekijk hier het getekende onderhandelingsresultaat.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring