Terugblik regiobijeenkomsten verhuur- en deelautobedrijven: de impact van elektrificatie en tips voor duurzaam personeelsbeleid

Laatste update 01 december 2023 Leestijd: 4 min

BOVAG organiseerde in november regiobijeenkomsten in Tilburg, Bunnik en Zwolle om met verhuur- en deelautobedrijven in gesprek te gaan over de netwerkstudie. Dit onderzoek laat zien welke ontwikkelingen er op de branche afkomen in de komende jaren. De vraag naar flexibele mobiliteitsoplossingen stijgt, wat goed nieuws is voor de branche. Tegelijk nemen ook de kosten toe en komen de marges en het verdienmodel onder druk te staan. De elektrificatie heeft grote impact op het verhuur- of deelautobedrijf, en het is dan ook belangrijk voor leden om hiermee aan de slag te gaan om toekomstbestendig te blijven. Ook kregen de aanwezigen praktische tips voor een duurzaam personeelsbeleid. 

Branchemanager Martijn Smid lichtte tijdens de regiobijeenkomsten de netwerkstudie voor de verhuur- en deelautobranche toe, die voor de zomer is gepubliceerd door BOVAG en KMPG. Dat onderzoek laat ook zien dat elektrificatie de komende jaren een flinke impact heeft op de branche. Bovendien zal de vraag naar elektrische huurvoertuigen stijgen door de invoering van zero-emissiezones in 2025. Dat vraagt om aanpassing van het businessmodel van verhuurbedrijven. Paul Selten van BOVAG Energie ging verder in op wat erbij komt kijken als een verhuur- of deelautobedrijf het wagenpark wil elektrificeren. Denk aan het berekenen van de investeringen, het bepalen van de laadcapaciteit en het aanvragen van stroomcapaciteit. 

Martijn Smid: “De elektrificering van de verhuurvloot is een van de onderwerpen waarvan we horen dat veel verhuurbedrijven ermee bezig zijn. Heeft u nog geen plannen? Wacht dan niet te lang. Er zijn bijvoorbeeld lange wachttijden voor het aanvragen van een grootverbuikaansluiting. Vanuit BOVAG zijn we bezig om meer kennis te ontsluiten om leden te helpen bij deze elektrificering. Op bovagenergie.nl/verhuur vindt u nu al voorbeeldberekeningen om inzicht te krijgen in de benodigde stroomcapaciteit. Deze informatie breiden we de komende tijd verder voor u uit.”

Meer weten over de netwerkstudie en zero-emissiezones? Bekijk dan het uitgebreide onderzoeksrapport van de netwerkstudie voor de verhuurbranche of neem een kijkje in het dossier over zero-emissiezones. Heeft u vragen over de netwerkstudie? Of wilt u sparren over de toekomst van uw bedrijf? Schroom dan niet om contact op te nemen via BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00, stuur een e-mail naar verhuur@bovag.nl of neem contact op met uw eigen BOVAG-adviseur (Hendri, Martine of Frans).

Tips over personeelsbeleid

Ook het thema duurzaam personeelsbeleid kwam aan bod tijdens de regioavonden. Verhuur- en deelautobedrijven hebben ook last van de krappe arbeidsmarkt en daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan aantrekkelijk werkgeverschap. Hanny Hulleman en René Betsevaar van OOMT gaven praktische adviezen over hoe u betrokken medewerkers krijgt, die voor langere tijd in uw bedrijf willen blijven werken. Een paar tips die gegeven werden:
  • Aantrekkelijk werkgeverschap gaat over aandachtig luisteren en er als werkgever iets mee doen. Wees respectvol en eerlijk, inspirerend en benaderbaar en kom uw beloftes na. 
  • Investeer in uw medewerker niet alleen met salaris, maar ook vooral met het ontwikkelen van kennis, kunde en vaardigheden.
  • Geef uw medewerker podium, zodat zij optimaal kunnen floreren.
  • En weet u niet hoe u het maximale uit uzelf, de medewerkers en uw organisatie haalt, neem dan contact op met een adviseur werkgeverschap van OOMT.

Save the date: nieuwjaarsbijeenkomst 17 januari 2024

Op woensdag 17 januari van 15.30 tot 18.30 organiseert BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven een nieuwjaarsbijeenkomst, om het glas te heffen op het nieuwe jaar. We combineren deze bijeenkomst met een korte ALV en een interessante spreker: Ben van der Burg. Een mooi moment om als branche weer bij elkaar te komen! U ontvangt hier binnenkort een uitnodiging voor. Meer informatie vindt u in dit bericht: 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring