Apk2: uitlezen brandstofverbruik vanaf 1 januari, zorg op tijd voor de benodigde apparatuur 

Laatste update 06 november 2023 Leestijd: 3 min

Apk-keurmeesters moeten vanaf januari 2024 het daadwerkelijke brandstofverbruik van voertuigen meten en doorgeven aan de RDW. Dit geldt voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens die per 1 januari 2021 op naam zijn gezet. Aangezien deze auto’s en bedrijfsbusjes op diesel en gas vanaf drie jaar apk-plichtig zijn, betekent dit dat deze voertuigen volgend jaar voor het eerst in uw bedrijf komen voor de apk. U bent verplicht om een geschikt uitleesapparaat te hebben, waarmee u het verbruik kunt uitlezen en doorgeven aan de RDW. Daarnaast is het belangrijk dat u op 1 januari in uw privacyverklaring heeft opgenomen dat u deze brandstofgegevens doorstuurt, vanwege de privacygevoeligheid ervan.

De eis dat alle EU-lidstaten het brandstofverbruik van personenauto’s en lichte bedrijfswagens moeten gaan doorgeven, is vastgelegd in Europese wetgeving. Hiermee wil de EU inzichtelijk maken wat het daadwerkelijke brandstofgebruik van het Europese wagenpark is. De apk-keurmeester leest tijdens de apk het voertuig uit en stuurt de gegevens door aan de RDW, die het vervolgens doorgeeft aan het Europees Milieuagentschap (EEA). 

Privacyverklaring

De keurmeester moet het brandstofverbruik van het voertuig doorgeven aan de RDW. Deze gegevens worden als privacygevoelig aangemerkt. Daarom moet u aangeven hoe uw bedrijf omgaat met deze gegevens. Dat doet u in de privacyverklaring van uw bedrijf. BOVAG heeft een standaard-tekst opgesteld die u kunt toevoegen aan de privacyverklaring op uw website. Als uw klant niet wil dat u de gegevens doorstuurt of als het uitlezen niet is gelukt door een technisch gebrek, kunt u dit aangeven bij de RDW. 

Apparatuur

Apparatuur die het daadwerkelijke verbruik van een voertuig kan uitlezen, is vanaf 1 januari 2024 verplicht voor alle apk2-keuringsstations. Het uitlezen van de gegevens kan via bestaande diagnose-apparatuur, die hiervoor een software-update heeft gehad. Als u deze apparatuur niet heeft, kunt u een uitleesapparaat of losse unit kopen. BOVAG raadt u aan om hiervoor uw leverancier te benaderen. 

Meer informatie

Erkenninghouders zijn eerder per brief door de RDW geïnformeerd en hebben afgelopen week meer informatie ontvangen. BOVAG heeft hier eerder aandacht aan besteed en ook in het blad APKeurmeester is al over geschreven. Dat kunt u hier teruglezen. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring