Verplicht uitlezen verbruik tijdens APK bij auto's vanaf 2021 uitgesteld 

Laatste update 20 april 2023 Leestijd: 2 min

Hoewel het vanaf 20 mei 2023 in de Europese Unie verplicht is om tijdens de periodieke autokeuring het brandstof- en/of elektriciteitsverbruik uit te lezen en door te geven aan, in het geval van Nederland, de RDW, is de invoering van deze wetgeving vertraagd.  

APK-keurmeesters moeten conform deze wetgeving het verbruik uitlezen van personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 3500 kg met een datum eerste toelating van 1 januari 2021 of later. Om dat te kunnen doen, moet de bestaande uitleesapparatuur aan extra eisen voldoen.  

Uitstel 

Hoewel de EU-regelgeving ingaat op 20 mei 2023, is de invoering in Nederland vertraagd. Dit komt omdat de wetgeving hiertoe nog niet is aangepast. Ook is de huidige uitleesapparaten hier (nog) niet altijd geschikt voor. Soms is een software-update afdoende, maar het kan ook zijn dat er nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft. 

De RDW adviseert al wel te beginnen met het uitlezen van de gegevens als de apparatuur dit toelaat en laat het weten zodra het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekendmaakt vanaf wanneer het uitlezen verplicht is.  

Privacy 

In het kader van de AVG mag de voertuigeigenaar het uitlezen van de gegevens weigeren. Dan wordt de APK uitgevoerd zonder de gegevens uit te lezen. Vul in dat geval de reden van weigering in bij de afmelding van de APK. De klant is waarschijnlijk niet op de hoogte van het uitlezen van gegevens. Leg daarom voor de keuring uit waarom de RDW deze gegevens verzamelt en wat ermee gebeurt. 

Vergeet niet om het uitlezen van het brandstofverbruik en elektriciteitsverbruik te vermelden in uw privacyverklaring. In de brief die u van de RDW ontvangt geven ze een aantal tips over het aanpassen van de algemene voorwaarden. 

Voor meer informatie kunt u terecht op rdw.nl/boordcomputer. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de RDW via rdw.nl/contact of bel 088 008 74 77. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring