Niet vergeten: SERMI komt eraan

Laatste update 30 mei 2023 Leestijd: 3 min

Werken aan anti-diefstalelementen van een auto of camper, zoals sleutels, contact- of deursloten kan vanaf 1 augustus 2023 alleen nog wanneer u een SERMI-certificaat heeft. Vanaf dan kunt u hiervoor niet meer terecht bij de fabrikant, maar vraagt u een universeel certificaat aan dat de certificaten van alle fabrikanten vervangt. Bereid u daar nu alvast op voor.

Vanaf 1 augustus van dit jaar is het CBI (Conformiteits Beoordelings Instantie Nederland,cbi-nl.com) de instantie die beoordeelt of uw papieren als autobedrijf, schadeherstelbedrijf of camperbedrijf in orde zijn om te mogen werken aan alle auto-/camperonderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Bij een positieve beoordeling, ontvangt u van hen het certificaat. Zowel uw bedrijf als uw medewerker moet op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. De goedkeuring van uw medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van uw bedrijf, dus als u geen SERMI-certificaat heeft, kan uw medewerker deze ook niet aanvragen.

Op dit moment kunnen Nederlandse certificeringsbedrijven zoals KIWA, Aboma en Dekra zich aanmelden als CBI. U kunt zich straks bij één van deze of andere partijen melden voor uw SERMI-goedkeuring. 

De eisen

Om dit certificaat op tijd te hebben, kunt u nu al aan de slag door aan de eisen te (gaan) voldoen. Die eisen zijn:
  • U bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen met uw KvK-inschrijving.
  • U heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
  • U heeft getrainde medewerkers in dienst. Opleidingsniveau: autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
  • U maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motortuning).

Voordelen voor uw bedrijf

Met deze nieuwe Europese wetgeving komt er op de korte termijn extra werk op u af, maar deze nieuwe manier van certificeren brengt op de lange termijn ook voordelen met zich mee:
  • Tijdwinst: u heeft geen aparte toegang meer nodig per merk. Het SERMI-certificaat vervangt alle merkspecifieke certificaten die u voorheen apart moest aanvragen.
  • Ontzorging: de looptijd van het SERMI-certificaat is 5 jaar. Dus als u eenmaal uw certificaat in uw bezit heeft, hoeft u vijf jaar lang geen actie meer te ondernemen.
  • Onafhankelijkheid: u bent niet meer afhankelijk van de fabrikant. De doorlooptijd van de SERMI-certificering is doorgaans korter dan de toegangsprocedures bij de fabrikant.
  • Goedkoper: u hoeft nog maar een certificaat aan te vragen in plaats van meerdere en dat scheelt u tijd en geld.

Nu al aan de slag

Bij welke CBI u straks kunt certificeren en wat de kosten zijn, wordt binnenkort (medio mei) bekendgemaakt. Kijk voor de complete info over SERMI op mijn.bovag.nl/sermi.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring